El consistori vol fer evident la seva indefensió davant d’aquest incident del qual Masquefa n’és un dels principals perjudicats i lamenta que l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola o Ferrovial –gestora de la planta- no s’hagin posat en contacte oficialment per traslladar informació oficial sobre el foc.

L’Ajuntament de Masquefa vol fer pública la seva indignació davant del que considera un nou cas de deixadesa, irresponsabilitat, manca de rigor i passivitat per part dels organismes gestors de l’abocador de Can Mata. El consistori lamenta que ni l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola o Ferrovial –gestora de la planta- no s’hagin posat en contacte oficialment amb l’Ajuntament de Masquefa per traslladar informació oficial al voltant de l’incendi a la planta de tractament de residus que s’ha declarat aquest dimecres 9 d’agost a primera hora del matí. A més, es volen posar de manifest les reticències per part del gerent de la instal·lació que ha impedit a l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, accedir a la zona dels fets adduint motius de seguretat i de manca de temps. Fet del qual n’han estat testimoni tècnics de l’Agència de Residus de Catalunya. 

Un fet que des del consistori masquefí es considera greu i que posa en evidència la mala gestió que s’està duent a terme en aquest equipament. Per tot plegat, Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, lamenta que “al llarg de la jornada han estat molts els veïns que s’han posat en contacte amb l’Ajuntament i amb la Policia Local per demanar informació sobre l’incendi. I és aquí on ens hem trobat en una situació d’indefensió i d’impotència absoluta al no poder-los traslladar cap dada”.

En aquest sentit, Boquete critica que “per una qüestió de seguretat pública i de transparència és inadmissible i molt greu que cap dels organismes gestors de l’abocador hagi traslladat a l’Ajuntament cap tipus d’informació o consells que poder explicar als veïns de Masquefa. Malauradament, no és el primer cop que es produeix un incident d’aquest tipus i la causa és molt evident: la mala gestió dels residus a la instal·lació”. L’alcalde de Masquefa, a més, mostra la seva “preocupació” davant les declaracions públiques fetes pel batlle dels Hostalets de Pierola, Daniel Vendrell, a diferents mitjans de comunicació “intentant normalitzar un incident com aquest que ja s’ha repetit en més d’una ocasió i que és d’extrema gravetat. Això ens fa pensar que l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola no compleix amb les seves obligacions amb els ciutadans i que, en aquest cas, només està al servei de l’empresa propietària de Can Mata intentant justificar el que és una evident mala gestió per part de Ferrovial”.

Així doncs, l’Ajuntament vol fer pública, novament, la seva preocupació pels efectes col·laterals que es puguin derivar del foc i per la indefensió davant d’incidents reiterats com aquest, així com el seu descontentament manifest per la gestió de l’incendi i del funcionament de l’abocador. Per tot plegat, reclama un interlocutor vàlid que doni les explicacions pertinents sobre el cas al conjunt de la població i avança que traslladarà als ens competents la demanda d’assumpció de responsabilitats.

L’incendi ja es troba estabilitzat

Bombers de la Generalitat treballen des de primera hora d’aquest dimecres 9 d’agost per controlar i extingir l’incendi que s’ha declarat minuts abans de les sis del matí a l’abocador de Can Mata, a Hostalets de Pierola. El foc afecta una extensió de 2.500 metres quadrats i fins a la zona s’hi han desplaçat diverses dotacions de bombers que utilitzen maquinària pesant per remoure la brossa afectada.

Bombers de la Generalitat informen que no hi ha hagut cap ferit, que el foc no posa en risc la població i que no es tem que afecti a cap nucli urbà, ja que les flames estan confinades dins la planta de tractament de residus. Amb tot, degut a la gran quantitat de material acumulat, les tasques d’extinció encara es podrien allargar durant unes hores.