La pòlissa serà sufragada amb la quota de lloguer de la piscina que l’Ajuntament abonarà a l’entitat en virtut del conveni signat el passat mes de desembre. L’Ajuntament demana responsabilitats als membres de l’anterior Junta, que han portat l’entitat a la situació de pre-concurs de creditors.

L’Ajuntament haurà d’assumir una pòlissa de crèdit, signada per l’Alzinar amb el Banc Sabadell, amb l’objectiu de mantenir la viabilitat econòmica de l’entitat i salvar-la de la seva dissolució. Aquesta operació és conseqüència del resultat de la gestió econòmica efectuada pels membres de l’anterior junta de l’entitat. La pòlissa serà sufragada amb la quota de lloguer de la piscina que l’Ajuntament es va comprometre a abonar a l’entitat en virtut del conveni signat el passat mes de desembre per salvar l’Alzinar de la situació de pre-concurs de creditors en què es trobava.

L’alcalde de Masquefa explica que "com ja vam demanar fa uns mesos és l’hora que els integrants de l’anterior junta, responsables del forat econòmic generat, donin explicacions i assumeixin les seves responsabilitats. Alguns d’ells són regidors del consistori i creiem que per responsabilitat política haurien de donar la cara", i afegeix que "el punt d’insolvència econòmica a què s’ha arribat ha posat en perill la viabilitat d’una entitat històrica i de gran valor per a la nostra vila". Finalment, l’alcalde afirma que "ajudarem a capgirar l’actual situació de l’Alzinar, volem que l’entitat guanyi estabilitat i solvència, i segueixi sent un actiu i referent cultural com ho ha estat sent des de la seva fundació el 1959".

Membres de l’anterior Junta de l’Alzinar (2011-2015):

President. Xavier Pérez (actual regidor d’ERC a l’Ajuntament de Masquefa)

Gerent. Daniel Gutiérrez (actual regidor del PSC a l’Ajuntament de Masquefa)

Tresorer. Oriol Satorre (actual regidor d’ERC a l’Ajuntament de Masquefa)

Antecedents

L’Alzinar informa l’Ajuntament de la situació i demana suport

El 22 d’abril de 2016 la nova junta de l’Alzinar va entrar al registre de l’Ajuntament les conclusions d’una auditoria de comptes encarregada a una empresa externa. Aquest estudi constatava un deute a curt termini de més de 97.000€ i un deute futur de 36.000€, enfront d’uns actius de tan sols 12.000€. Com a conseqüència d’aquestes xifres, l’auditoria concloïa que l’entitat es trobava en clar estat d’insolvència. Atesa aquesta situació tan delicada, la nova junta demanava suport a l’Ajuntament i un nou marc de col·laboració per tal que l’entitat pogués fer front als seus compromisos i poder seguir desenvolupant la seva funció cultural i recreativa.

La resposta de l’Ajuntament: signatura d’un conveni de col·laboració

La resposta de l’Ajuntament va ser la signatura d’un conveni el passat mes de desembre per mitjà del qual el consistori assumia la gestió íntegra de la piscina -propietat de l’entitat- per a un període de 25 anys i amb un lloguer anual de 7.000€. L’acord també recollia el compromís d’invertir un total de 300.000€ en concepte de millores. Amb aquest conveni, l’Ajuntament també passava a assumir la gestió completa de les dues piscines del municipi: la piscina municipal i la piscina de l’Alzinar. Paral·lelament, l’Ajuntament va demanar recolzament a la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat, qui el 19 de juliol de 2016 va visitar Masquefa per celebrar una trobada amb la junta de l’Alzinar membres del govern municipal i així conèixer les dificultats econòmiques de l’entitat. Concretament, van visitar Masquefa el Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, el Subdirector General de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, Antoni Herrera, i la Cap del Servei de Promoció i Dinamització, Cristina Sanchis.