L’Ajuntament de Masquefa instal·larà aquest dijous tres desfibril·ladors externs automàtics (DEA) al camp de futbol, al poliesportiu municipal i al CTC que permetran actuar ràpidament en el cas que alguna persona que es trobi al seu interior o en les proximitats pateixi una aturada cardíaca, proporcionant-li una primera assistència que pot resultar fonamental per a salvar-li la vida. S’han escollit aquests emplaçaments per cobrir geogràficament la màxima superfície del municipi i perquè es tracta d’espais públics sensibles de ser cardioprotegits, ja que s’hi produeix una alta concurrència de persones i/o s’hi practica esport.

Els equips de desfibril·ladors que s’hi instal·laran són d’alta tecnologia i portàtils, per tal de poder-los desplaçar fins a l’escenari de l’emergència. També destaquen per la seva gran facilitat d’ús: qualsevol persona pot utilitzar-los en el moment en què sigui necessari, seguint les instruccions de veu que proporciona el mateix aparell.

La instal·lació dels desfibril·ladors anirà a càrrec d’Espais Cardioprotegits Catalunya (www.dea.cat), una empresa especialitzada en la implantació i gestió d’espais cardioprotegits mitjançant desfibril·ladors externs automàtics.

Paral·lelament a la implantació dels desfibril·ladors l’Ajuntament organitzarà el dia 9 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Sala d’Actes de la Biblioteca, una xerrada informativa oberta a tots els vilatans, de 45 minuts de durada, per explicar-los com funciona un DEA i com actuar en cas d’urgència. Les persones que hi vulguin assistir han d’inscriure-s’hi amb anterioritat. Poden fer-ho personalment a l’Ajuntament (C/ Major, 93), trucant al 93 772 50 30 o enviant un correu electrònic a masquefa@diba.cat.

A més, es faran dues sessions formatives adreçades a les entitats, els dies 25 d’abril i 9 de maig a la tarda.

També el personal de l’Ajuntament rebrà una formació específica sobre l’ús dels desfibril·ladors externs automàtics el dia 1 d’abril.

Ús dels desfibril·ladors
Si ens trobem davant d’una d’aquestes situacions d’emergència, cal actuar de la manera següent:

1.Veure si la víctima està conscient, si respira i si té pols.

2.Trucar al telèfon d’emergències 112 i córrer a buscar el desfibril•lador més proper

3a. Obrir la tapa del desfibril·lador i seguir les instruccions de veu que dóna.

3b. Si l’aparell decideix que és convenient fer la descàrrega, avisarà per tal que no toquem la víctima mentre la fa.

3c. Si la persona es recupera, el desfibril·lador deixarà d’actuar. Si no, l’aparell realitzarà més descàrregues.

4. Esperar l’arribada de l’ambulància.

(Descarregueu-vos el díptic informatiu)

Municipi cardioprotegit
Amb aquesta iniciativa, ja consolidada en molts altres països, l’Ajuntament aposta per la seguretat i el benestar dels vilatans, fent de Masquefa un municipi cardioprotegit.

De fet, la Policia Local de Masquefa ja va incorporar l’any passat desfibril·ladors en els cotxes patrulla també per actuar en cas que alguna persona pateixi una aturada cardíaca. Moltes vegades els agents locals són, per la seva proximitat, els primers a arribar als accidents i les emergències.

Les aturades cardíaques extrahospitalitàries constitueixen un important problema de salut pública. Al conjunt de l’Estat s’estima que cada any es produeixen més de 24.500 casos, una mitjana d’una aturada cada vint minuts. El 60% de les aturades cardíaques es produeixen en presència de testimonis i el 16% en espais públics, essent la fibril·lació ventricular la responsable inicial de fins el 85% de les aturades extrahospitalitàries. Per això, les societats científiques internacionals aconsellen estratègies dirigides a disminuir el temps de resposta i molt especialment el de desfibril·lació, considerant com a òptim un temps inferior a cinc minuts entre la trucada al número d’emergències i la descàrrega elèctrica.