L’Ajuntament de Masquefa –amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i les AMPA dels centres educatius del municipi- ha organitzat per als mesos d’octubre i novembre tres cicles gratuïts de tallers, cursos i xerrades formatives per a pares i mares.

En concret, un dels cicles s’adreça a famílies amb infants entre 0 i 3 anys, l’altre a famílies amb fills i filles entre 6 i12 anys, i el darrer a famílies amb adolescents entre els 12 i els 16 anys.

Aquesta iniciativa, emmarcada en el Projecte Educatiu de Vila (PEV), pretén oferir als pares i mares eines i recursos de suport en la criança i l’educació dels seus fills i filles.

Les persones interessades es poden apuntar als cicles enviant un correu electrònic a espaifamilia@masquefa.net o trucant al 93 772 50 30. Cal indicar-hi el nombre de persones que hi assistiran.

En el cas dels cicles per a infants entre 0 i 12 anys, també s’ofereix un servei de monitoratge per als pares i mares que assisteixin a les sessions. En el moment de fer les inscripcions, cal que les famílies especifiquin si volen disposar d’aquest servei. Les places són limitades.

Tallers per a famílies amb infants de 0 a 3 anys
Les sessions es faran els dimarts 1, 8, 15, 22 i 29 d’octubre, i 5 de novembre, de les 5 a les 7 de la tarda, a l’Escola Bressol Municipal La Baldufa.

Les temàtiques que s’hi tractaran seran les següents:

-1 d’octubre. ‘Mama, papa, upa!’. (Reflexionar al voltant de les necessitats de vinculació afectiva i les estratègies per establir una relació de qualitat amb el fill o filla)

-8 d’octubre. ‘Deixa’m … Jo sol’. (Reflexionar sobre com l’autoestima, l’autoritat i l’afecte són els elements bàsics per establir unes relacions de qualitat amb el fill o filla)

-15 d’octubre. ‘A dormir no! … Hi ha un monstre’ (Reconèixer les emocions davant les conductes d’oposició dels fills i filles, la qual cosa permet la cerca dels propis recursos per acompanyar els infants en el procés de construcció i afirmació de la seva identitat)

-22 d’octubre. ‘Per menjar li poso la TV i fora problemes!’. (Analitzar com afronta totes les possibilitats de les activitats quotidianes i quins són els aprenentatges que s’hi poden vincular)

-29 d’octubre. ‘El meu fill no para. Ho toca tot, ho remena tot … és un trasto!’. (Analitzar com afronta totes les possibilitats de les activitats quotidianes i quins són els aprenentatges que s’hi poden vincular)

-5 de novembre. Per tancar el cicle, es farà una sessió monogràfica al voltant de la temàtica que escullin les famílies participants entre les opcions següents: primers auxilis domèstics, el joc com a eina educativa o la prevenció de les relacions abusives.

(Consulteu tota la informació del cicle)

Curs per a mares i pares amb fills de 6 a 12 anys
Amb el lema ‘L’aventura de ser pares i mares avui’, aquest curs consta de 5 sessions que tindran lloc els dimecres 16, 23 i 30 d’octubre i 6 i 13 de novembre, de les 5 a 2/4 de 7 de la tarda, a la Biblioteca Municipal.

Es tracta de crear un espai de confiança i diàleg, on els pares i mares tinguin la possibilitat de ser escoltats, entesos i atesos en les seves demandes i necessitats, des del suport mutu i l’elaboració conjunta d’estratègies adients a les seves preocupacions. A partir de les inquietuds que expressin els pares i mares, un professional els donarà suport i acompanyament per superar les dificultats que manifestin en relació a l’educació i la criança dels seus fills i filles.

(Més informació del curs)

Tallers per a mares i pares amb joves de 12 a 16 anys
Les sessions estan previstes per als dijous 3, 10, 17, 24 i 31 d’octubre, i 7 de novembre, de les 6 a les 8 de la tarda, al Casal de Joves.

S’hi tractaran les temàtiques següents:

-3 d’octubre. ‘ I si, primer, mirem d’entendre’ns’

-10 d’octubre. ‘Ser-hi sense que es noti’

-17 d’octubre. ‘Tenir conflictes no és tenir problemes’

-24 d’octubre. ‘Tots els actes tenen conseqüències’

-31 d’octubre. ‘Es passa hores davant del mirall’

-7 de novembre. Sessió monogràfica i de tancament de cicle, amb la temàtica escollida per les famílies participants.

(Consulteu tota la informació del tallers)

Espai Família, una eina per a l’educació dels fills
També per acompanyar els pares i mares en l’educació del seus fills, l’Ajuntament ofereix a les famílies la pàgina web Espai Família (www.masquefa.net/espaifamilia), que recull informació i diversos recursos d’interès. Aquesta eina, impulsada pel Projecte Educatiu de Vila, amb la col·laboració de la Xarxa d’Infància i Adolescència, vol facilitar als pares i mares l’accés a activitats, formació, informació i articles relacionats amb la criança i l’educació dels fills i filles en les diferents edats. A l’Espai Família també s’hi pot accedir des de la pàgina web de l’Ajuntament (www.masquefa.cat), on trobareu una icona a la columna de l’esquerra.