Les diputades al Parlament de Catalunya Maria Senserrich i Mercè Jou van ser divendres a Masquefa per conèixer la xarxa de recursos que el municipi ofereix als infants i els joves amb necessitats especials perquè puguin desenvolupar-se, formar-se, i preparar-se per accedir al mercat de treball en igualtat d’oportunitats, contribuint així a la seva plena inclusió social. Mitjançant aquesta xarxa, aquests infants i joves reben suport, de manera continuada, des que neixen i fins que acaben l’institut.
D’una banda, Masquefa disposa del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) d’Apinas, que atén gratuïtament a les famílies preocupades per algun aspecte del desenvolupament dels seus fills de 0 a 6 anys. D’altra banda, és l’únic municipi de la comarca que té dues Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE): una a primària, a l’escola Font del Roure, i una altra a secundària, a l’institut. Els professionals d’aquestes USEE proporcionen als alumnes amb necessitats educatives especials un acompanyament personalitzat perquè puguin participar de l’activitat del centre al costat dels seus companys, de manera que s’avanci cap a una escola inclusiva. A més, l’institut i l’Ajuntament duen a terme el programa ‘Tastet d’oficis’, en què els estudiants de 3r i 4t d’ESO amb necessitats especials complementen la formació que reben a l’aula amb l’experiència de treballar unes hores a la setmana en empreses i centres col·laboradors, tenint, així, un primer contacte amb el món laboral.
Ara, l’Ajuntament vol fer un pas més i ampliar aquesta xarxa amb un nou recurs que li doni continuïtat –concretament un programa de suport a la transició a la vida adulta- tal i com va traslladar l’alcalde, Xavier Boquete, a les dues diputades de CiU durant la seva visita a Masquefa.
Amb aquest recurs es vol cobrir el pas intermedi entre que aquests joves amb necessitats especials acaben l’institut, habitualment als 16 anys, i fins que poden incorporar-se plenament al mercat laboral en un centre especial de treball.
Mitjançant aquests programes de suport a la transició a la vida adulta, i amb el treball d’un equip de professionals, aquests joves continuen preparant-se per poder desenvolupar-se amb la màxima autonomia possible tant en la seva posterior incorporació a l’àmbit professional com en tots els altres aspectes de la vida quotidiana.
Actualment a l’Anoia només hi ha un recurs d’aquestes característiques a Igualada i no disposa de places. L’objectiu de l’Ajuntament és poder-lo oferir en el futur a Masquefa.
Les diputades Senserrich i Jou van destacar la feina que l’Ajuntament ja està fent per atendre els infants i joves amb necessitats especials, i van anunciar que traslladaran al Govern de la Generalitat la petició de poder disposar d’aquest recurs de suport en la transició a la vida adulta i que treballaran per fer-ho possible.