L’Ajuntament de Masquefa va instal•lar a principis del 2017 un nou sistema de refrigeració per terra radiant refrescant amb l’objectiu de garantir el benestar de tots els infants i millorar ostensiblement les condicions de treball de les educadores.

Coincidint amb els mesos de més calor de l’any, a finals del passat curs 2016/2017 i a l’inici del curs actual, ha entrat en ple funcionament el nou sistema de refrigeració instal•lat per l’Ajuntament de Masquefa a l’Escola Bressol Municipal (EBM) La Baldufa. Durant aquest període iniciàtic, l’actuació ha estat molt ben valorada tant pel conjunt de la comunitat educativa del centre com pel global de les famílies dels infants residents.

La col·locació del nou sistema de refrigeració es va dur a terme a finals de l’any 2016 i principis del 2017, aprofitant l’aturada de l’activitat a la llar durant el període de les vacances nadalenques. No va ser, però, fins a finals del passat curs escolar que el sistema es va posar en funcionament.

Elena Fernández, regidoria de Salut, destaca que “l’actuació ha tingut una resposta molt positiva per part de tothom” i defensa que “amb la instal·lació de la nova refrigeració hem donat una resposta definitiva i efectiva a una de les problemàtiques més importants que afectaven al centre al llarg dels darrers anys i que calia resoldre de forma prioritària per garantir el benestar de tots els infants i millorar les condicions de treball de les educadores de la llar”.

Així, l’actuació va consistir en la instal·lació d’un sistema de refrigeració per fer circular aigua refrigerada per les canalitzacions soterrades de la calefacció per terra radiant ja existent. El nou sistema ha aconseguit reduir ostensiblement les altes temperatures que patien fins ara tant els treballadors com infants, complir amb la normativa de riscos laborals que estableix en 27 graus el llindar màxim de temperatura per als llocs de treball, i donar una resposta adequada a les necessitats expressades per la comunitat educativa.

L’Ajuntament de Masquefa, finalment, ha optat per la instal·lació d’un sistema de refrigeració per terra radiant refrescant en detriment de sistemes més convencionals com l’aire acondicionat, que són proclius a generar el ressecament de les mocoses dels infants i augmenten el risc de generar malalties respiratòries. En aquest sentit, Elena Fernández avança que “en tot moment, la nostra prioritat màxima ha estat preservar la salut de totes les persones que fan ús de l’escola bressol. Per això, hem comptat al llarg de tot el procés amb la col·laboració i l’assessorament directes de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya”.