Divendres va tenir lloc el bateig de la Biblioteca Joana Raspall a l’escola Font del Roure en un acte multitudinari, que va reunir tots els alumnes del centre, a més de representants de l’AMPA. La directora de l’escola, Teresa Alcántara, va destacar la figura de l’escriptora Joana Raspall i va parlar de l’afecte i admiració que el centre sent per la persona i l’obra d’aquesta autora, malauradament desapareguda el 2013, als 100 anys d’edat.

L’escola ha dut a terme una gran tasca d’organització, dinamització i catalogació dels fons els darrers anys per poder completar una biblioteca que, des de divendres, llueix el nom de Joana Raspall per homenatjar la seva dedicació i amor a la poesia per als infants.

L’acte va comptar amb la presència d’Imma Cauhé Raspall, filla de l’escriptora. També hi van participar la representant de l’Eixam d’Amics de la Joana Raspall Muntsa Fernández, i l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, que van fer els seus parlaments. A més, va tenir lloc un emotiu recital de poesia a càrrec dels alumnes de 6è curs, amb la interpretació d’un poema musicat expressament per a l’ocasió.

El bateig va estar ple d’actes simbòlics, com ara la descoberta d’una placa commemorativa que presideix l’entrada de la biblioteca. Així mateix, els guanyadors dels Jocs Florals de l’escola -dedicats a la poesia amorosa- van lliurar els seus originals a la filla de la Joana Raspall. Amb aquests documents, s’editarà un llibre que serà el primer que s’incorporarà a la biblioteca després del bateig.

De la seva banda, la filla de l’escriptora va fer entrega als guanyadors dels Jocs Florals dels carnets de préstec, un nou servei que ara incorpora la biblioteca de l’escola. I Muntsa Fernández va donar a la biblioteca el llibre ‘Joana de les paraules clares’, que inclou poemes de Joana Raspall i il·lustracions de Mercè Galí. Finalment, la filla de l’escriptora també va lliurar a l’escola un pòster de la seva mare signat per la mateixa Joana Raspall.

Una escola molt vinculada a l’escriptora
L’escola Font del Roure fa anys que treballa intensament la figura i l’obra de Joana Raspall. L’any 2013, coincidint amb el centenari del naixement de l’escriptora, el centre li va dedicar els Jocs Florals i la Setmana Literària. L’escola també es va adherir a l’Eixam d’Amics de Joana Raspall i va convocar un concurs literari de poemes curts en homenatge a l’escriptora, a més d’un concurs de fotografia i diversos espectacles, entre altres activitats.

El centre va decidir presentar tot aquest treball sobre Joana Raspall als Premis Baldiri i Reixach, els guardons d’Educació més prestigiosos de Catalunya, que en aquesta edició han rebut 306 candidatures d’escoles catalanes. El treball de l’escola Font del Roure ha estat un dels 18 finalistes, d’entre els quals sortiran els 12 guanyadors.

La biblioteca que ara s’ha batejat amb el nom de Joana Raspall es va inaugurar el 2008 i aquest curs s’han dut a terme l’adequació de l’espai i la catalogació del fons per deixar-la en condicions òptimes.