El bullici de gent que dissabte va omplir els jardins de la Torre dels Tena i la plaça de l’Estació així ho certificava. El nou format de la Festa del Raïm –estrenat l’any passat amb uns resultats que ja van superar les previsions més optimistes- va consolidar-se definitivament en aquesta segona edició amb unes xifres encara millor.

La segona Fira de tastets de vins, caves, restauració i pastisseria –un dels grans atractius de la renovada festa- va convertir els jardins en un formigueig constant de masquefins i de visitants d’altres localitats amb moltes ganes de satisfer els seus paladars amb les exquisides que els havien preparat els tretze establiments participants. En total es van vendre –a 1 euro- fins a 6.457 tiquets de degustacions, 750 més que l’any passat.

Per un popular preu que oscil·lava entre 1 i 3 euros, els visitants van poder escollir entre una gran varietat de vins, caves, platets i dolços. La veritat és que la qualitat dels productes –alguns fets amb ingredients de gran tradició a casa nostra- i l’originalitat que hi van posar els restauradors, els forns, les pastisseries i els cellers i bodegues van fer francament difícil l’elecció.

Aquest any la fira va comptar amb la participació de deu establiments locals: Can Bonastre Wine Resort, Castell d’Age, Celler Finca Parera, Come d Pizza, Forn de Pa i Pastisseria Camilo, Forn de Pa i Pastisseria Mora, L’Aroma, Pa Mora Tradició Fornera des de 1884, Raventós Rosell Heretat Vall-Ventós i Restaurant Cal Cuiner. També s’hi va sumar el Punt Taronja, instal·lant una fassina a la plaça, on va elaborar tot tipus d’aiguardents i destil·lats.

A més, la mostra es va obrir a la comarca -amb la presència del restaurant de menjar japonès Kan Bakus d’Igualada i la Cervesera Artesana Tous d’Anoia- i fins tot més enllà, amb l’estand de les bodegues Aracata, procedents d’Osca. El nou emplaçament –els jardins de la Torre dels Tena- va evitar que s’hi registressin els embussos de la primera edició, quan el carrer de les Escoles va quedar petit per moments.

La fira de tastets també va incorporar aquest any algunes novetats, com ara la xerrada sobre maridatge que va oferir Raventós Rosell Heretat Vall-Ventós, i els jocs gegants que, durant tot el matí, van entretenir la canalla. Els més menuts, a més, van poder tornar a pujar damunt de la caravana de ruquets, que no va parar de fer voltes durant tot el dia.

Els comerços participants van fer una valoració molt positiva d’aquesta iniciativa que vol contribuir a dinamitzar el comerç local aprofitant el reclam que suposa la Festa del Raïm, una de les celebracions més singulars i de major tradició a Masquefa.

Recordant les arrels
I és que els actes tradicionals –la raó de ser d’una festa en què els masquefins viatgen al passat per recordar els seus orígens vinculats a la vinya i el camp- van tornar a demostrar el seu extraordinari poder de convocatòria i van fer ple.

A la tarda, la plaça de l’Estació es va omplir de gom a gom per la trepitjada popular. Molts infants no es van voler perdre l’oportunitat de pujar a la trepitjadora per esclafar el raïm amb els peus i convertir-lo en most, com es feia antigament. Una estona abans, els carros i cavalls d’Antoni Malet havien dut el raïm fins a la plaça des de La Fàbrica Rogelio Rojo, transportant-lo pels carrers de la vila tal i com feien les generacions passades.

Mentre els infants ‘dansaven’ damunt la trepitjadora, la sala d’actes de l’Alzinar acollia el concurs de tastavins, aquest any reconvertit en una xerrada sobre la producció ecològica de vins i caves i una cata. El col·loqui, en què van prendre part setze persones, va anar a càrrec de l’enòleg Ruben Parera, del Celler Parera de Sant Joan Samora.

La Festa del Raïm es va veure també afavorida per la coincidència amb els actes del vintè aniversari de la colla de diables, que van omplir la plaça i els voltants de música i foc.

Acabada la frenètica jornada de dissabte, la Festa del Raïm es va reprendre l’endemà a la tarda amb l’emotiu concert dramatitzat ‘1714: el setge de Barcelona’. La formació Cum Cantico -integrada per Xavier Pagès (baríton), Santiago Figueras (tiorba i guitarra barroca), Clara Hernández (viola de gamba) i l’actor Enric Arquimbau- va posar la pell de gallina al públic que es va reunir a la Capella del Roser. El concert formava part d’un cicle d’actuacions organitzat per la Diputació amb motiu del Tricentenari, i s’emmarcava també en els actes de commemoració de la Diada a Masquefa. Després, la previsió de pluja va obligar a ajornar el quart Festival de Blues de Masquefa.

La Festa del Raïm també va donar l’oportunitat als artistes locals de promocionar la seva obra. Tant dissabte com diumenge el Casal d’Avis va acollir una exposició de pintures, dibuixos i escultures fets per masquefins, una activitat organitzada per la Comissió Exposició Artistes Locals.

L’Ajuntament –que continuarà treballant per millorar la festa edició rere edició- agraeix la col·laboració de tots els qui la van fer possible: la Diputació de Barcelona, l’Alzinar, Ràdio Masquefa, l’ADF, Protecció Civil, Can Massana, Carros i Cavalls d’Antoni Malet, Explotacions Agrícoles Junyent, Punt Taronja, la Comissió Exposició Artistes Locals, el personal municipal, i tots els establiments que van participar en la fira de tastets.