El Ple de l’Ajuntament va aprovar, en la sessió ordinària celebrat el dijous 22 d’octubre, les ordenances fiscals pel 2016. Van tenir els vots favorables de CiU i el PP. ERC i la CUP, en canvi, hi van votar en contra i el PSC es va abstenir. Entre les principals novetats destaquen la de facilitar el pagament de l’lmpost sobre Béns Immobles, l’IBI, la principal font de recaptació dels Ajuntaments, i una bossa econòmica d’ajuda per a les persones amb dificultats.

El pagament de l’IBI domiciliat es passarà a pagar en tres fraccions, enlloc dels dos actuals. D’aquesta manera, es facilitarà el seu pagament al ser uns imports més baixos. Es compensarà, d’aquesta manera, l’increment que tindrà degut a la revisió del valor cadastral. Des del PSC, però, s’ha recalcat que CiU tenia la possibilitat de rebaixar el tipus municipal per tal de congelar aquest impost.

D’altre banda, en el pressupost de l’any 2016 també es crearà una bossa de 50.000 euros que es destinarà a ajudar totes aquelles persones que tenen serioses dificultats per poder fer front al seu pagament.

Bonificacions

Les famílies nombroses tindran un descompte del 50% de l’IBI en cas que el valor cadastral sigui inferior a 150.000 euros i que sigui l’habitatge habitual de la família. Aquest descompte també s’aplicarà en el cas dels habitatges que instal•lin sistemes d’aprofitament tèrmic, sempre i quan no estiguin obligats, segons la normativa urbanística.

Queden exempts de l’IAE els que tinguin un import net del volum de negoci inferior al milió d’euros. D’altra banda, queden exempts de l’impost d’escombraries tots aquells que tinguin ingressos familiars no superiors a l’import del Salari Mínim Interprofessional, que és de 648,60€.

Tindran un descompte del 50% els pensionistes amb invalidesa absoluta i d’un 60% en el cas que els ingressos conjunts d’una parella jubilada no superi 1,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional.

El Ple dona el vist i plau a l’acord entre l’Ajuntament de Masquefa i Piera per crear accessos a les zones industrials dels dos municipis

El Ple també va donar llum verda a l’acord entre l’Ajuntament de Masquefa i Piera per crear accessos a les zones industrials dels dos municipis amb els vots favorables de tots els partits, excepte l’abstenció de la CUP. Recordem que dimecres, 21 d’octubre, l’alcalde de Piera, Jordi Madrid, i el de Masquefa, Xavier Boquete, van signar un acord per la construcció de dues rotondes a la carretera BV-2441 que tenen com a objectiu facilitar els accessos a les zones industrials d’ambdós municipis.

La signatura de l’acord accelerarà la implantació de l’empresa Carreras, que té seu a Saragossa, a Can Bonastre. En aquesta zona, Carreras farà una nau dedicada a la logística amb una parcel•la de 110.000 metres quadrats i la construcció d’una superfície de 57.000 metres quadrats. L’arribada d’aquesta companyia permetrà la creació de llocs de treball, fet que incentivarà l’economia dels dos municipis. A més, l’empresa s’ha compromès a incorporar persones amb algun tipus de discapacitat. Aquesta acord és un inici de col·laboració entre els dos municipis que té com a objectiu, incentivar l’economia i ser la punta de llança per reclamar inversions com són el desdoblament de la B 224 i el quart cinturó.

El Ple, en canvi, va rebutjar 3 mocions presentades pel PSC: la de millorar la il·luminació a les urbanitzacions, la millora de la carretera B-224 i la de sancionar els bancs que tenen habitatges buits. Els socialistes critiquen el posicionament de CiU ja que consideren que només es tractava d’executar mocions ja aprovades en anys anteriors.

Suport a Mas, Ortega i Rigau, imputats pel 9-N

El Ple va aprovar una moció de suport al President de la Generalitat, Artur Mas, l’exvicepresidenta Joan Ortega i la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, imputats pel procés participatiu celebrat el 9 de novembre de l’any passat. La moció va rebre el suport de CiU, ERC i la CUP. El PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra.