El Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa ha participat en un pioner projecte d’investigació, d’àmbit estatal, impulsat per la Fundació Orange i l’empresa BJ Adaptacions (Projecte SPecial QR), que pretén afavorir la integració de la gent gran i les persones amb discapacitat a la Societat de la Informació mitjançant la utilització dels codis QR.
El codi QR és un codi de barres en dues dimensions capaç d’emmagatzemar una gran quantitat d’informació multimèdia, com ara text, direccions web, vídeos, àudios, fotografies o pictogrames. Els QR es descodifiquen de manera ràpida i senzilla, ja que es capturen amb un telèfon mòbil amb càmera i es desxifren amb una aplicació instal·lada al mateix telèfon. Per tant n’hi ha prou amb fotografiar les etiquetes que contenen codis QR per accedir en un instant a la informació.
Un cop de mà a la gent gran
Al CTC de Masquefa s’han creat i s’han provat nous continguts en codi QR adreçats especialment a la gent gran i que contribuiran a fer-los més fàcil el seu dia a dia. L’ús de codis QR és especialment útil per ajudar les persones grans i les persones amb discapacitat a accedir a la informació, a relacionar-se amb l’entorn, a adaptar-se al seu lloc de treball, a augmentar la seva autonomia i, en definitiva, a fer front a la realitat quotidiana i a integrar-se a la nova Societat de la Informació i la Comunicació.
El projecte SPecial QR es va presentar dimecres al Centre Tecnològic Comunitari en un acte que va comptar amb la presència del regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Ajuntament, Carles Mernissi, i la representant de l’empresa BJ Adaptacions Maria Peña.
Mernissi va afirmar que per a l’Ajuntament “és una satisfacció participar en aquest projecte perquè si algun sentit han de tenir les noves tecnologies és fer-nos una mica més fàcil el dia a dia, especialment a aquells col·lectius més vulnerables,els que pateixen més dificultats, com ara la gent gran o les persones amb discapacitat”. També va destacar que aquesta nova tecnologia “és molt fàcil d’utilitzar” i que les aplicacions “són gratuïtes”, fet que garanteix que “estarà a l’abast de tothom i no només d’un cercle reduït de persones”.
Exemples de codis QR
Els codis QR que s’han creat i testat al Centre Tecnològic de Masquefa s’adrecen a persones grans o bé a persones que tenen cura dels avis i àvies. Aquests en són alguns exemples:
. Prospectes de medicaments: S’ha creat un codi QR amb el prospecte de l’aspirina. Etiquetat sobre la capsa del medicament, quan es llegeix el codi QR amb el mòbil apareix en pantalla un text amb tota la informació. Un àudio llegeix la informació per facilitar l’accés a la informació a les persones amb deficiències visuals.
. Administració de medicaments: Aquest codi QR, etiquetat sobre la capsa del medicament, indica com se n’ha de fer l’administració: quins dies cal prendre’l, a quines hores, quina dosi…
.Recomanacions per evitar accidents a la llar: Al CTC de Masquefa s’han creat diversos codis QR que contenen consells per a la gent gran i les persones amb mobilitat reduïda per evitar possibles accidents a la llar. Els consells fan referència a la seguretat al dormitori, el bany, les escales, les relliscades… i també a l’ús dels fogons i les plaques de la cuina o el forn. Aquests codis QR contenen vídeos breus amb un text amb les recomanacions i un àudio que les llegeix per a les persones amb deficiència visual.
.Manual per aprendre a navegar per Internet: Es tracta de QR que contenen vídeos i que ensenyen a buscar informació, imatges, vídeos i notícies a Internet. En els audiovisuals s’hi veu una demostració pràctica de com navegar per Internet. Un àudio n’explica les instruccions.
.Consells per als cuidadors de persones amb Alzhèimer: Aquests codis QR contenen vídeos amb diverses recomanacions per a familiars i cuidadors no professionals de persones amb Alzhèimer. Es tracta de recomanacions generals, sobre la higiene, la medicació i la hidratació. Les recomanacions hi apareixen en text i en àudio.
.Exercicis de mobilitat per a gent gran: Aquests codis QR contenen vídeos amb demostracions pràctiques d’exercicis físics suaus que ajuden la gent gran a mantenir-se en forma i potencien la seva mobilitat. Els vídeos mostren persones realitzant-los i estan subtitulats per a les persones amb deficiència auditiva.
.Senyalització del CTC: També s’han creat i provat codis QR que s’instal·laran al mateix equipament per informar els usuaris de les seves instal·lacions, serveis i horaris. Es tracta de codis QR que contenen fotografies del centre i textos i àudios amb l’explicació general del CTC, així com d’altres instal·lacions i serveis: l’espai de lliure navegació a Internet Masquef@ula, les aules d’informàtica, l’espai CTC accessible (una pionera instal·lació equipada amb material tecnològic adaptat que permet navegar per Internet a persones amb tot tipus de discapacitat física, psíquica i sensorial), el viver d’empreses, els despatxos d’emprenedors, la sala d’actes o les sales de reunions.
Taller pràctic
En la presentació de dimecres, Yolanda Anguita, professora d’informàtica del CTC, i un dels avis que hi fan classes d’ofimàtica, Ricard Hernández, van fer una demostració pràctica de l’ús dels codis QR creats a Masquefa. Els assistents van participar després en un taller pràctic en què van poder comprovar el funcionament d’aquests codis QR.
El projecte Special QR
A més del Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa unes altres dues entitats han participat en el Projecte SPecial QR: l’associació Aprenem, que treballa amb persones amb trastorns de l’espectre de l’autisme, i el Centre Recreatiu Cultural de Sords de Barcelona (Cerecusor).
El Projecte SPecial QR l’impulsen la Fundació Orange i l’empresa especialitzada BJ Adaptacions i compta amb el suport del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç mitjançant un Plan Avanza.
Totes les aplicacions creades en el marc d’aquesta iniciativa seran totalment gratuïtes per als usuaris. L’objectiu és ajudar la gent gran i el col·lectiu de persones amb discapacitat, mitjançant les etiquetes amb codis QR col·locades en el seu entorn, en el reconeixement d’objectes i l’aprenentatge i la generalització de la lectoescriptura..
Els codis QR, molt fàcils d’usar i de crear, també ajuden a accedir a la informació, potenciar l’autonomia i la comunicació o facilitar l’adaptació al lloc de treball, entre altres.