Un any més, Masquefa se sumarà, el cap de setmana del 14 i 15 de desembre, a la Marató de TV3, que aquest any recaptarà fons per a la investigació de les malalties neurodegeneratives, amb el lema ‘La solidaritat no degenera’. L’adhesió a aquest esdeveniment benèfic de la televisió catalana torna a ser possible gràcies al batec i a la solidaritat de les entitats masquefines, que al llarg d’aquell cap de setmana organitzaran diverses activitats per mobilitzar la població i recollir fons per a La Marató.

Les activitats donaran el tret de sortida el dissabte 14 amb una activitat del Club Slot Masquefa (voltes solidàries), i continuaran amb la Fira dels Encants de l’AMPA de l’Escola Font del Roure, una exposició i venda de manualitats de l’Associació de Propietaris de Can Parellada, la Fira de Santa Llúcia, també a càrrec de l’AMPA de l’escola Font del Roure, i una paella popular organitzada per l’Associació de Caçadors l’Esquirol, l’Associació de Propietaris de Can Parellada i la cafeteria del CTC. Per a dissabte també s’han programat una exhibició de hip hop de Dansa Urbana Associació Juvenil, l’actuació dels alumnes de l’Escola de Dansa Noemí Rubira, i un festival nadalenc del Club Patinatge Artístic Masquefa.

D’altra banda, diumenge gaudirem d’una activitat del Club Bàsquet Masquefa (la cistella solidària), de les pràctiques del Club de Tir Esportiu, i de dues exposicions i venda de manualitats de l’Associació de Propietaris de Can Parellada i l’Associació de Propietaris de Can Quiseró. A més, hi ha previstes una passejada de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa i la cantada de ‘Llúcies i Nicolaus’ de l’AMPA de l’Escola Vinyes Verdes de La Beguda.

L’Ajuntament agraeix al teixit associatiu que s’hagi implicat novament en la Marató de TV3 i demana a tots els masquefins que, un cop més, mostrin el seu ADN solidari i aportin el seu granet de sorra en la investigació de les malalties neurodegeneratives.

A més de participar en aquestes activitats i fer-hi les seves donacions, també es poden deixar aportacions en les guardioles que s’han distribuït en els comerços.

(Consulteu el programa)

22 anys de maratons
El diumenge 15 de desembre La Marató de TV3 arribarà a la 22a edició. Seran 15 hores de programa en directe en què el testimoni real de persones afectades per aquestes patologies es combinarà amb la divulgació científica i l’entreteniment. Una cita ineludible per als ciutadans d’aquest país que, un any més, demostraran la seva capacitat per mobilitzar-se a l’entorn d’un projecte únic. Aquest any amb l’objectiu posat en l’avenç de la recerca científica sobre les malalties neurodegeneratives, per prevenir-les i curar-les en el futur però sobretot, per millorar la qualitat de vida dels afectats.

Fa més de dues dècades que la societat catalana confia en el potencial de La Marató per sensibilitzar sobre la salut i impulsar la investigació. Les xifres assolides parlen d’aquesta confiança: més de 119 milions d’euros recaptats i 594 projectes de recerca finançats des del 1992. Milers de persones, entitats, col•lectius i empreses poden enorgullir-se d’haver contribuït, amb els seus donatius a La Marató, a l’avenç de la recerca científica a Catalunya.

Les malalties neurodegeneratives no entenen d’edats
Naixem amb 100.000 milions de neurones. Amb el pas del temps, algunes es van perdent i moren, però el nostre cos només és capaç de crear-ne algunes de noves, molt poques. Es tracta d’un procés natural lligat a l’envelliment de les persones. De vegades, però, les neurones emmalalteixen o moren més ràpidament del que és normal. És llavors quan apareixen les malalties neurodegeneratives. No són malalties de gent gran, sinó que poden afectar qualsevol edat, des de la infància.

Tot i que s’ha avançat en el coneixement d’aquestes patologies, encara no es coneix la causa de cap d’aquestes malalties. Només se sap que entre l’1% i el 10% són hereditàries. No es contagien ni s’operen, només en casos excepcionals es pot intervenir el Parkinson. Tenim neurones al cervell i a la medul·la espinal, els dos principals òrgans del sistema nerviós. En funció del lloc on les neurones moren o es degeneren apareixen unes malalties o unes altres. Si les neurones que degeneren són a l’escorça cerebral, apareixerà l’Alzheimer; si, entre d’altres, emmalalteixen les de la substància negra del cervell, es produirà el Parkinson. Si les neurones motores de la medul·la espinal moren, apareix l’Esclerosi lateral amiotròfica. En el cas de l’Esclerosi múltiple queda afectada la funda que envolta una part de les neurones del cervell i de la medul·la. També hi ha patologies en què els problemes s’originen als músculs o als nervis.

(Més informació de La Marató)