Joguines, nines i pelutxos de segona mà. Llibres, pel•lícules i roba usades. Utensilis de cuina i de la llar ja utilitzats. Productes naturals i ecològics. Aquests i molts altres articles es van poder comprar o intercanviar dissabte en les 26 parades de l’original Mercat de les 4R (reciclar, reutilitzar, recuperar i reduir) que es va instal•lar a la plaça de l’Estació.

Organitzada per l’Ajuntament amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, la iniciativa va tenir una molt bona acollida. En aquesta primer mercat d’intercanvi i de segona mà hi van participar 14 particulars i tres entitats. Centenars de masquefins i masquefines van treure-hi el cap al llarg de tot el matí per trobar articles econòmics i que, a la vegada, contribueixen a preservar el medi ambient.

Amb el lema “A Masquefa reciclem, reutilitzem, recuperem i reduïm”, el mercat pretenia promoure la reutilització d’objectes usats per donar-los una segona vida i no convertir-los en residus abans d’haver esgotat realment la seva utilitat, fet que afavoreix la reutilització, el reciclatge i la reducció de residus.

Els visitants al Mercat de les 4R també van aprendre a fer articles amb material reciclat en diversos tallers. També la Fundació Engrunes ensenyava com funciona la deixalleria municipal i quina és la seva importància mediambiental.

També amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient es va poder visitar una empresa masquefina que va ensenyar als participants com es recupera un cotxe una vegada ja és massa vell. Mitjançant la projecció d’un audiovisual, diversos tallers i una visita a les instal•lacions els visitant van comprovar què es fa amb els diversos residus que genera el vehicle.

A més el Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis (CRARC), únic a Catalunya, es va sumar al Dia del Medi Ambient amb una visita guiada a les instal•lacions.

Les activitats van cloure a la tarda amb una sortida per l’entorn natural de Masquefa, que va permetre als assistents conèixer la flora i la fauna de la zona i també descobrir algunes masies.

La celebració del Dia Mundial del Medi Ambient és una actuació impulsada des del Projecte Educatiu de Vila (PEV), amb el lema “Masquefa, una vila educadora; Masquefa, una vila sostenible”.