Masquefa s’ha adherit al Pacte d’alcaldes i alcaldesses, una iniciativa de la Unió Europea contra el canvi climàtic i a favor de l’estalvi i l’eficiència energètica. Fins ara, s’han adherit al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses més de 5.500 ens locals, majoritàriament d’Europa.

Amb la signatura del Pacte, Masquefa es compromet a rebaixar les emissions de CO2 en més d’un 20% abans de l’any 2020. El CO2 i els altres gasos d’efecte hivernacle generats per l’activitat humana tenen un paper important en l’escalfament global i el canvi climàtic. Els gasos d’efecte hivernacle són produïts per sectors molt diversos, com per exemple la indústria i la producció elèctrica, però també són fruit del funcionament d’instal•lacions pròpies dels municipis, com ara l’enllumenat públic, els equipaments municipals o el tractament de residus, i també pel consum elèctric de les llars i els comerços i el trànsit rodat.

Arran de l’adhesió al Pacte, s’està elaborant un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), que fa un inventari de les emissions de CO2 del municipi i que definirà les actuacions necessàries per rebaixar el consum d’energia i les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per redactar el PAES, l’Ajuntament compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’empresa ARDA Gestió i Estudis Ambientals, que ha treballat també en altres PAES de la comarca.