Faltava poc per a les 2 del migdia quan l’emoció, fins aleshores continguda, deia prou i esclatava de cop. Les llàgrimes feien acte de presència en els rostres dels geganters i grallers i s’afanyaven a córrer galtes avall sense fre. Ho acabàvem d’aconseguir. La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa, amb el suport incondicional dels companys de La Llacuna, havia fet ballar per primera vegada els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura. Masquefa era proclamada oficialment Ciutat Gegantera 2012 i “carregava sobre les espatlles tot el pes d’una de les nostres tradicions més genuïnes”, en paraules de la cap de colla masquefina, Elena Fàbregas.

Pocs minuts abans, les llàgrimes ja havien fet una tímida aparició quan els infants de la colla havien fet ballar per primer cop la dansa Peuets de Gegant als gegantons de Catalunya, en Pau i n’Alegria, amb el suport dels bastoners masquefins. En tots dos casos, la colla de Masquefa (Ciutat Gegantera 2012) havia recollit el testimoni d’una Colla de la Seu d’Urgell (Ciutat Gegantera 2011) que ha deixat molt alt el llistó de representar la cultura gegantera arreu.

L’acte de traspàs posava el brillant punt final a dos intensos dies en què Masquefa va acollir la festa gegantera més gran que anualment se celebra a Catalunya i que va portar fins a la nostra vila 122 colles i 3.500 geganters i músics, a més d’un miler de seguidors.

La festa de la Ciutat Gegantera 2012 va ser un èxit rotund. Va deixar-nos algunes d’aquelles imatges que queden impregnades a la retina. Una d’elles, la de la riuada de gegants i gegantons que, just abans del traspàs, inundava els carrers de la vila en quatre espectaculars cercaviles simultànies, repetint un exercici que la tarda de dissabte ja ens havia posat la pell de gallina.

Una festa per a tothom
El programa va demostrar ser realment gegant i va oferir-nos una completa proposta d’activitats per a tothom. Es va estrenar amb la benvinguda a les autoritats i la inauguració del monument a la Ciutat Gegantera, una espectacular rèplica en ferro de les siluetes dels gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, obra del manyà masquefí Joan Cardús. La va destapar una integrant del jurat d’un singular concurs de televisió que pretenia escollir el pregoner de la festa. La paròdia, a càrrec del grup local Teatrerus, va fer riure el públic que va aplegar-se al jardí del CTC.

Infants i joves també van viure la festa en primera persona, participant en els jocs gegants que omplien el pati de l’escola El Turó i decorant una de les parets de l’antiga biblioteca amb un grafit commemoratiu. Simultàniament la Colla de Ball de Bastons de Masquefa i el grup de ball de gitanes de Torredembarra ens mostraven com es ballen unes danses que també tenen una gran tradició a casa nostra.

Descobrir Masquefa
A més, la festa ens va descobrir alguns aspectes que no coneixíem de la nostra vila de la mà de l’historiador local Xavier Pérez. Una passejada per l’Església de Sant Pere i la Santa Creu, la Capella del Roser, la plaça de l’Estació, l’Església de Sant Pere i l’antiga fàbrica Rogelio Rojo ens va donar una idea dels orígens de Masquefa, la formació del nucli antic, l’arribada del ferrocarril i la posterior industrialització de la vila. També el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils, el CRARC, va obrir de bat a bat les seves portes per acollir els encuriosits visitants.

La Ciutat Gegantera 2012 també ens va deixar una mostra de balls protocol·laris de gegants vinguts d’arreu de Catalunya, una sorollosa cercavila nocturna de capgrossos, amb la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes, un enlluernador castell de focs gentilesa de Pirotècnia Rosado i, com a plat fort, el concert de la nit de dissabte. El grup The Trumpets of Falopy –autors de l’himne de la Ciutat Gegantera- i Obrint Pas van ‘encendre’ el miler de persones que va reunir-se al reformat pati de la Rojo i que, de ben segur, diumenge van despertar-se encara endormiscats amb les matines del grallers de l’Anoia.

Tómbola solidària
La festa va lluir la seva cara més solidària amb la tómbola que l’Associació del Grup de Voluntaris de Masquefa va organitzar al CTC per a recollir fons i comprar aliments per a les persones més necessitades. Es van sortejar articles regalats pels comerços locals i les aportacions dels masquefins van permetre recollir uns diners que seran de gran ajut. L’entitat també va promoure una recollida d’aliments.

Masquefa mai no falla
La festa no hauria estat possible sense la generositat de 160 voluntaris que van robar hores a la son i que van rebre els merescuts elogis dels organitzadors, les autoritats i les colles. També els restauradors del poble van regalar-nos uns deliciosos menús geganters.

Organitzada per la Colla de Geganters i Grallers la festa va tenir tot el suport logístic i tècnic de l’Ajuntament i el seu personal. També va comptar amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal, que han concedit subvencions amb què s’ha finançat gran part del programa.

La festa continua
Però la festa de la Ciutat Gegantera no va ser més que l’inici de tot un any que serà gegant per a Masquefa. 365 dies en què la vila ostentarà el títol honorífic de capital del món geganter i en què tindrà la responsabilitat, i l’honor, de fer ballar els gegants i els gegantons de Catalunya a tot arreu on se la convidi.

També haurà de treballar per a fomentar la cultura gegantera. Encara en plena ressaca, la colla ja pensa a organitzar una ruta gegantera a l’Anoia per donar a conèixer els gegants de la nostra comarca. Però aquesta serà ja una altra història.