Masquefa va inaugurar divendres el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) que l’Associació de Pares Igualadins de Nens i Adolescents Subdotats (Apinas) hi ha obert amb el suport de l’Ajuntament. El centre ofereix atenció gratuïta als infants de 0 a 6 anys i a les famílies preocupades per algun aspecte del desenvolupament dels seus fills.

Amb l’entrada en funcionament d’aquestes noves instal•lacions les famílies del Sud de l’Anoia i de les comarques veïnes, com ara el Baix Llobregat i l’Alt Penedès, ja no hauran de desplaçar-se fins a la seu d’Apinas a Igualada, ja que tindran la possibilitat de ser atesos a Masquefa.

A la inauguració van assistir-hi usuaris i familiars del servei d’Apinas, així com vilatans i vilatanes, els quals van poder conèixer les noves instal•lacions en una jornada de portes obertes. L’acte va comptar amb la presència del president d’Apinas, Josep Maria Planas, el gerent, Jordi Aymamí, i la psicòloga clínica i coordinadora del nou centre, Marga Gibert, així com de l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i els regidors i autoritats locals.

En el torn de parlaments, el gerent d’Apinas va assegurar que divendres era “un gran dia per a Masquefa, per a la comarca i per a l’entitat”, ja que el nou centre “ens permet aproximar a les famílies un servei important i, així, millorar i completar l’atenció que els oferim”.
Jordi Aymamí també va agrair la bona predisposició i la col•laboració de l’Ajuntament de Masquefa, així com la tasca dels més de 130 treballadors de l’entitat “sense la qual res de tot això no tindria sentit”.

Per la seva banda, la responsable del CDIAP de Masquefa, la psicòloga clínica Marga Gibert, va fer pública “la il•lusió i l’entusiasme de tot l’equip d’Apinas per fer una bona feina” en el nou centre. Gibert va assegurar que els professionals de l’entitat “escoltarem i tindrem cura dels nens i nenes en els seus primers sis anys de vida, una etapa de la qual no en tenim records però que assenta les bases per quan som adults”. També va destacar la importància “d’estar al costat dels infants i les famílies en situacions que a vegades són de patiment i angoixa”.
El president d’Apinas va posar l’accent en la importància “de la prevenció i l’atenció precoç” als infants. Josep Maria Planas també va recordar que l’entitat, amb més de quaranta anys de reconeguda experiència, ja va néixer “amb la voluntat d’oferir els seus serveis al conjunt de la comarca”.

Finalment, l’alcalde de Masquefa va agrair a Apinas “la confiança que ens diposita”, i va emmarcar l’obertura del CDIAP en la voluntat de l’Ajuntament “d’apropar serveis bàsics als vilatans i vilatanes per contribuir a millorar la seva qualitat de vida”. Xavier Boquete va dir que amb l’obertura del CDIAP i d’altres serveis com el recentment inaugurat Centre Tecnològic Comunitari Masquefa “vol esdevenir la capital de l’Anoia Sud en la prestació de serveis a la ciutadania”.

L’alcalde va recordar que el Consistori ha fet una inversió de més de 60.000 euros per rehabilitar els baixos del cèntric edifici de Cal Laiano i cedir-lo gratuïtament a Apinas perquè hi obri el centre, de 90 metres quadrats. Boquete va encoratjar l’entitat a continuar fent “aquesta important tasca” d’atenció als infants.
 

Atenció gratuïta a infants de 0 a 6 anys

Al nou centre de Masquefa APINAS oferirà gratuïtament serveis d’atenció, prevenció i assessorament a nens i nenes de 0 a 6 anys, donant prioritat als infants de 0 a 3 anys amb trastorns greus. La previsió és que el centre iniciï l’activitat amb més uns 120 usuaris (fins ara una vuitantena de famílies d’aquesta zona es desplaçaven fins a Igualada) i que aquesta es pugui triplicar en els primers mesos de funcionament.

Els objectius del servei són la prevenció, la detecció i l’abordatge terapèutic dels trastorns de desenvolupament dels infants durant el creixement i de les situacions de risc social, psicològic i biològic que puguin alterar aquests processos.

L’equip interdisciplinari d’aquesta entitat oferirà una atenció integral als nens i nenes amb algun problema que inhibeixi la seva maduració, ja sigui de tipus físic (motriu, respiratori, sensorial) o psicològic o social. L’entitat compta amb un equip integrat per professionals de diverses disciplines, com ara neuropediatres, psicòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes i logopedes.

APINAS va néixer l’any 1967 i el seu àmbit d’actuació és la comarca de l’Anoia. La seva oferta de serveis abasta un ampli ventall: educatius, residencials, de lleure, d’assessorament i de formació. Ofereix Serveis d’Atenció Precoç des de l’any 82.