Els masquefins van fer pràcticament vida al carrer aquest cap de setmana. El motiu en va ser una intensa agenda d’activitats. Amb el lema “En cap cap cap el que cap en aquest cap de setmana’, Masquefa va celebrar divendres, dissabte i diumenge el Dia Mundial del Medi Ambient, la Fira de la Infància i la Joventut, i la Festa de l’Esport. Milers de persones van participar d’un atapeït programa que només es va veure alterat en part dissabte a la tarda i diumenge al matí per culpa de la inoportuna pluja.

Tots amb el medi ambient
L’agenda es va estrenar divendres amb la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. Persones de totes les edats van participar en una sortida per l’entorn de Masquefa que els va permetre conèixer acollidors indrets i paratges naturals, i també la flora.

L’endemà, dissabte, la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient va continuar amb diversos tallers a la Fira de la Infància i la Joventut que van ajudar a prendre consciència de la importància de cuidar l’entorn. En els tallers es va poder aprendre a plantar o a fer paper reciclat. També van ensenyar a reciclar materials com el ‘tetabrick’ i les oueres i convertir-los en ecològics moneders i nassos de pallasso, respectivament.

A més, una activitat del grup de treball de Civisme del Projecte Educatiu de Vila (PEV) va reptar els participants a classificar els residus i dipositar-los en el contenidor adequat. El grup també va convidar els visitants de la fira a respondre una enquesta sobre les seves preocupacions en l’àmbit del civisme.

Durant la jornada de dissabte també es va poder visitar el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), únic a tot l’estat i un dels pocs que hi ha a Europa, i la deixalleria mòbil, instal•lada a l’avinguda de la Línia. Diumenge, però, la pluja va fer suspendre el Mercat d’intercanvi i segona mà.

El gran aparador de les entitats
L’aigua va fer també la guitza, dissabte, a la Fira de la Infància i la Joventut. La pluja va irrompre poc abans de dinar i va obligar la quarantena d’entitats i institucions a desmuntar els estands i suspendre les activitats a la tarda.

Això sí, durant tot el matí nombrosos infants, joves i famílies van participar en gairebé una cinquantena d’activitats, espectacles i tallers que es van fer simultàniament en sis espais: l’avinguda de La Línia, el pati de l’Escola Bressol La Baldufa, el pati de l’Escola El Turó, el poliesportiu, el CRARC, i el Recinte Rogelio Rojo.

Petits i grans van gaudir d’activitats tan diverses com ara jocs de taula, construccions amb peces, tallers de manualitats, de màscares, d’expressió escrita, de cartró pedra, de ceràmica, de maquillatge de fantasia, de petanca, de patinatge, de circ i fins i tot de trapezi, entre altres.
A més, van fer pràctiques de tir, van córrer en circuits d’slot, van pujar en uns originals ‘cotxes’ de xoc sostenibles, van provar fortuna encistellant o van jugar a hoquei, futbol i ping-pong. Els més agosarats van desafiar la llei de la gravetat en una pista d’aventures amb rocòdrom i tirolina.

També van poder conèixer els cossos de seguretat i emergències pujant en els vehicles de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, els Bombers i Protecció Civil, i van fer simulacres d’extinció d’incendis amb els voluntaris de l’ADF. A més, la Policia Local els va organitzar un circuit de mobilitat segura.

Paral•lelament diverses actuacions van animar la fira. Al matí hi va haver exhibicions de ball de bastons, bàsquet i hip hop, i una ‘flash move’. A la tarda, sota el paraigües de la Sala Polivalent, es va fer una xocolatada, la projecció del documental ‘Masquefa Ciutat Gegantera 2012’, una ballada de gegants i la representació d’una obra de teatre en què un grup de joves van reivindicar la llibertat d’expressió. El correfoc va recórrer els carrers de la vila per posar el punt final a la fira.

La Fira de la Infància i la Joventut és un immillorable aparador per a les entitats d’oci, lleure i formació de Masquefa, que poden donar a conèixer les seves activitats.

L’altaveu dels Drets dels Infants
Al mateix temps la fira és un altaveu dels Drets i Deures dels Infants. El certamen es dedica cada any a un d’aquests drets. En aquesta ocasió, el Dret a la Participació va ser el fil conductor d’una gimcana que va fer recórrer els infants diverses parades i activitats per trobar resposta als enigmes plantejats.

El caràcter sensibilitzador de la fira es va poder veure també en altres activitats. Com ara la que va organitzar el grup de treball sobre sentiment de pertinença del PEV, en què els participants havien d’escollir el lloc que més els agrada de Masquefa.

La solidaritat va tornar a ser present a la fira amb la tómbola organitza per l’Associació del Grup de Voluntaris de Masquefa.

Masquefa es calça les esportives
L’intens programa ‘En cap cap cap el que cap aquest cap de setmana’ es va tancar el diumenge amb la Cursa Popular, organitzada amb motiu de la Festa de l’Esport. Tot i el mal temps, fins a 180 persones, des d’infants fins a gent gran, van calçar-se les esportives per sortir a córrer. La cursa, que arribava a la quarta edició, va incloure quatre categories (benjamí, infantil, júnior i sènior) amb modalitat masculina i femenina cadascuna d’elles. Hi va haver premis per als tres primers classificats de cada categoria. Això sí, no es tractava de guanyar sinó de participar en una cursa familiar oberta a tothom i que vol fomentar el saludable hàbit de fes esport.

Classificacions de la Cursa Popular
Sènior masculí
1.- Ramon Cuenca
2.- Abdel Hsayni
3.- Lluís Torrents

Sènior femení
1.- Gemma Afonso
2.- Laura Alcaraz
3.- Margui Alcaraz

Júnior masculí
1.- Marc Martin
2.- Joan Davila
3.- Adrian Castaño

Júnior femení
1.- Julieta Esteller
2.- Nahia Madariaga
3.- Aina Nieto

Infantil masculí
1.- Adrià Pastor
2.- Joel de la Fuente
3.- Mauri Lloret

Infantil femení
1.- Laia Castaño
2.- Paula Cruz
3.- Nerea Medina

Benjamí masculí
1.- Pol Arevalo
2.- Jan Munné
3.- Joel Alcaraz

Benjamí femení
1.- Aina Gómez
2.- Maria Medina

3.- Aina García