Igual que arreu del país, els llibres i les roses també seran protagonistes a Masquefa i La Beguda aquest dijous, 23 d’abril, Diada de Sant Jordi. A Masquefa les llibreries i les floristeries instal·laran, durant tot el dia, les seves parades als carrers Major, Sant Pere i Crehueta i a l’avinguda Catalunya. També ho faran algunes entitats per donar a conèixer la seva tasca i vendre material promocional per recollir fons. Tots ells rebran la visita de les escoles. A La Beguda les parades es col·locaran al carrer Major.

D’aquesta manera, els masquefins i els begudencs tindran l’oportunitat d’aprofitar el bon temps per sortir a passejar i complir la tradició de comprar roses de tot tipus i les darreres novetats editorials o els grans clàssics literaris.

Exitosa presentació de la novel·la ‘Los crímenes del opio’
També la Biblioteca de Masquefa s’ha sumat a la celebració de la Diada del Patró de Catalunya amb una programació especial d’activitats. L’agenda es va estrenar aquest dissabte, 18 d’abril, amb la presentació de la novel·la del masquefí Daniel Santiño ‘Los crímenes del opio’, guanyadora de la darrera edició del Concurs internacional de novel·la negra L’H Confidencial, convocat per l’Ajuntament de l’Hospitalet i Roca Editorial i promogut per la Biblioteca La Bòbila.

L’acte va comptar amb la presència de l’autor, que va signar molts exemplars del seu llibre, i va ser un èxit de participació, amb una setantena d’assistents. Santiño va comentar que la novel·la –tot just la seva ‘opera prima’- és resultat de la unió de la seva feina com a policia dels Mossos d’Esquadra i la seva passió per la lectura. També va explicar que, un cop acabat el manuscrit, va adreçar-se a algunes editorials però que va veure la convocatòria del premi L’H Confidencial i va pensar que, almenys, el tribunal es llegiria el seu manuscrit. La sorpresa va arribar quan els membres del tribunal el van anar trucant per felicitar-lo i dir-li que la seva novel·la havia estat guardonada amb el premi, en què van concursar fins a 73 originals d’autors d’arreu del món.

La presentació gira al voltant del treball policial dels investigadors de la DIC (Divisió d’Investigació Central del Cos dels Mossos d’Esquadra) i ho fa amb un gran realisme, ja que el seu autor treballa com a Mosso d’Esquadra i ha sabut conjugar la seva feina amb la ficció per crear un escenari molt macabre, amb un argument molt sòlid on es desenvolupa l’acció. Destaquen, a més, les descripcions perfectament integrades dins del fil narratiu que fa Daniel Santiño quan vol informar al lector, amb paraules planeres i entenedores, de tecnicismes que envolten les investigacions policials. L’autor té una gran facilitat per posar-se en la pell del lector i crear una tensió sostinguda que fa que no puguis parar de llegir la novel·la.

A més de l’escriptor, ‘Los crímenes del opio’ té també altres vincles amb Masquefa. D’entrada, el seu protagonista principal és masquefí: un imaginari sergent de la divisió d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra, Víctor Santino, que haurà d’encarregar-se de resoldre un cas absolutament surrealista, lluitant contra la ment privilegiada d’un criminal, i sota una gran pressió mediàtica nacional i internacional. A més, Masquefa és l’escenari d’uns fets determinants per a la trama de la novel·la.

Durant la presentació, la directora de la Biblioteca, Núria Samper, va explicar que la biblioteca La Bòbila de l’Hospitalet és pionera a l’estat pel seu fons especial en gènere negre i policíac i que Roca Editorial disposa d’una col·lecció d’aquest gènere, Roca Criminal. Tant la biblioteca com Roca Editorial van unir esforços per fomentar, promocionar i difondre la lectura de la novel·la negra i el resultat va ser la creació del Premi Internacional L’H Confidencial. També va convidar Santiño a una nova trobada a la Biblioteca per dialogar amb els lectors sobre la novel·la.

L’Hora del Conte
L’agenda de Sant Jordi a la Biblioteca va continuar, dimarts a la tarda, amb la sessió de l’Hora del Conte ‘És petit o gran?’, adreçada a infants i els seus familiars. Sandra Rossi va captivar petits i grans amb una divertida narració que té com a protagonista un petit peix de color de plata, en Caspion.

Sortida al Teatre Lliure
La programació de Sant Jordi es tancarà aquest divendres, 24 d’abril, amb una sortida al Teatre Lliure de Gràcia, organitzada per la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, per veure l’obra ‘El curiós incident del gos a mitjanit’. Les places ja estan plenes.