La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa va ser dissabte a Miravet per participar en la gran festa del 20è aniversari dels Gegants de Catalunya, anomenats En Treball i Na Cultura. Més d’una vintena d’integrants de la colla masquefina va desplaçar-se fins aquesta localitat de les Terres de l’Ebre per gaudir de la festa de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

La colla masquefina va ser a Miravet en representació de la comarca de l’Anoia. En total van sumar-se a la festa dels 20 anys d’en Treball i na Cultura més d’una vuitantena de formacions vingudes d’arreu dels Països Catalans, entre colles de localitats que han estat Ciutats Geganteres, com la Colla de Geganters de Capellades, i colles representants de les diverses comarques. A més de les de Masquefa i Capellades, també van participar-hi d’altres colles de l’Anoia però sense els gegants.

El ball de l’Isidre i la Magdalena

En el decurs de la festa, els gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, van ballar davant tots els presents el ball propi que havien estrenat a l’octubre amb motiu del seu vintè aniversari. Es tracta d’un vals composat pel Mestre Mata i amb arranjaments de Leoní Miralpeix.

Els geganters masquefins també van participar en la gran cercavila que va recórrer els carrers de Miravet i, al vespre, van quedar meravellats amb la representació de l’espectacle “La història gegant de Catalunya”. A càrrec de la companyia Gog i Magog, aquesta representació va tenir lloc al castell de Miravet i va consistir en un gran espectacle de música, ball, foc i color que va comptar amb gegants, capgrossos i bestiari de tot Catalunya. De l’Anoia hi van prendre part l’Àliga de la Ciutat d’Igualada i els Capgrossos de Capellades. L’obra va escenificar la història dels Gegants de Catalunya des del seus orígens i fins a l’actualitat.

Posteriorment les colles van participar en una vistosa cercavila nocturna. Amb l’ajuda de torxes, els gegants participants a l’espectacle van baixar des del castell fins a la plaça del poble. Tres geganters masquefins, Pere Aguado, Pedro Miguel Rodilla i en Domingos, van tenir el privilegi de portar En Treball i Na Cultura, un dret reservat als portadors de les Colles que han estat Ciutats Geganteres i que, amb motiu del vintè aniversari dels Gegants de Catalunya, van compartir amb altres geganters.

Festa amb final sorpresa

La festa dels 20 anys del Gegants de Catalunya va acabar amb una agradable sorpresa: l’arribada amb barca, des del riu Ebre, de les dues rèpliques d’en Treball i na Cultura que d’ara en endavant substituiran els dos actuals gegants, els quals romandran al Museu del Gegants de Catalunya. Tots quatre gegants van dansar conjuntament abans que una gran traca llançada des del riu i un concert de folk posessin el punt final a la celebració, ja ben entrada la matinada.