L’elevada participació va ser la nota més destacada de la Festa Major de Santa Magdalena. Al llarg de cinc dies sense descans, els masquefins van sortir massivament al carrer per gaudir de l’àmplia i variada agenda organitzada en honor a la nostra patrona per l’Alzinar i l’Ajuntament, amb la complicitat del teixit associatiu. El bon temps, amb un sol de justícia, va ser l’aliat perfecte d’una festa que va combinar els actes de tota la vida amb una dosi de novetats i algunes sorpreses.

Actes d’avui i de sempre
Els actes tradicionals van tornar a exhibir un gran poder de convocatòria. Ho vam poder comprovar, per exemple, en l’espectacular cercavila protagonitzada pels gegants, els bastoners, els tabalers i els diables de Masquefa, en companyia aquest cop dels gegants de Montblanc, Olesa de Montserrat, Martorell i les Borges Blanques, els gegantets de Capellades i els Falcons de Vallbona.

Precisament la cercavila ens va obsequiar amb les grans sorpreses de la festa. D’una banda, l’estrena del nou gegantó de la Colla de Geganters i Grallers, en Joaquim Pere Pau Marinel·lo i Bonastre, fet a imatge i semblança del bandoler masquefí afusellat durant la segona guerra carlina. La seva aparició va anar acompanyada del terrabastall que van fer els trets llançats a l’aire pels trabucaires de Sant Esteve. I, d’altra banda, el debut de la colla ballant a casa el Ball Nou, una dansa reservada només a les Ciutats Geganteres. També en la cercavila van estrenar-se per primer cop a Masquefa els joves grallers de la colla gegantera local.

Que la tradició continua ben viva ho van acabar de confirmar el sopar de germanor –aquest any amb un nou format més popular i econòmic-, el doble correfoc dels Pixafocs i Gagaspurnes –el de divendres, protagonitzat pels infants de la colla, i el de dissabte, que va comptar amb l’ajut dels diables del barri de Sant Antoni de Barcelona i la colla Esquerra Infernal de Barcelona-, el castell de focs, les sardanes, el gran concert o el sarau de festa major. També la passada, la missa –amenitzada amb l’actuació de la Coral l’Alzinar i les ballades dels bastoners i els geganters-, el fabulari amb la ‘pija’ Ona de Barcelona, la serenata, el ball de gala, les havaneres o l’emotiu concert conjunt de la coral i els Montgrins.

La Cobla Orquestra Internacional de Torroella de Montgrí va ser a Masquefa per 66è any consecutiu i va tornar a demostrar que no té sostre amb les seves actuacions magistrals. Els Montgrins van fer gala de la seva professionalitat i implicació durant el sarau de diumenge a la nit, quan van ser víctimes d’una de les anècdotes de la festa. A mig ball va marxar el llum i els músics van baixar a peu de pista, entre l’ovació dels presents, per continuar tocant sense micròfons i a capela, fins que va ser possible reprendre l’actuació dalt l’escenari.

Les novetats debuten amb èxit
En el capítol de novetats va destacar l’exposició ‘1.050 anys de Parròquia a Masquefa, l’Església de Sant Pere i la Santa Creu’, de Juli Molano. La mostra, que girava entorn al primer document oficial en què apareix el nom de Masquefa, va sumar-se a altres exposicions com la de dibuixos manga de Núria Isart, la de reproduccions de gegants de cartró pedra d’Eulàlia Bosch i la de programes de cinema antics de Marta Esteve.

Altres activitats que debutaven van ser la disco mòbil amb el DJ Quim i el concurs d’all i oli i la botifarrada popular, aquests dos darrers organitzats per Masquefa per la Independència-Assemblea Nacional Catalana.

També com a novetat l’Ajuntament va posar a la venda llampants domassos per engalanar els balcons i les finestres. Les persones que en vulguin comprar per a les properes festes encara poden fer-ho a l’Ajuntament. El preu és de 4 euros.

Una festa en família
Santa Magdalena tampoc no va oblidar-se dels més petits, que al llarg de la festa van poder gaudir, en companyia dels seus familiars, de l’animació de la companyia Set de So, els jocs tradicionals amb Fefe i Companyia i + Mots Viatgers, l’actuació de Teatre al Detall, l’espectacle d’escuma d’en Gil i els Ratataplan i el circ de Karoli i l’Home Roda.

Els joves –i també els qui no ho són tant- van poder allargar la farra fins veure sortir el sol amb la disco mòbil de divendres, que va omplir la plaça de l’Estació, i la Nit en Blanc de dissabte, que va tornar a ser multitudinària, amb més de 3.000 assistents.

La Festa Major també va deixar-nos una marató de dotze hores de Ràdio Masquefa, la picant obra de teatre ‘El jardí de les malícies’, l’exhibició de balls de saló dels alumnes de l’Alzinar i el professor Fernando Orihuela, el torneig de botifarra, les master class de dansa del ventre amb Ruth Casanovas i de rock ‘n’ roll amb Agustí Burriel, i la deliciosa Mostra de Cuina de Masquefa, que arribava a la 32a edició.

Santa Magdalena es calça les esportives
També els esports van ser protagonistes amb el Bàsquet 3X3 Triples i Two Ball del Club Bàsquet Masquefa, el desè Open de Tennis Taula, l’exhibició de Taekwondo dels alumnes de l’Alzinar, el Campionat de Tir de la Societat de Caçadors i el torneig nocturn de petanca.

Gràcies a tots!
Aquesta allau de propostes va fer que tots, petits, joves i grans, s’aboquessin en la celebració i consolidessin un model festiu que compta ja amb 136 anys d’història a casa nostra. Els organitzadors agraeixen la generositat de totes les entitats, establiments i vilatans que van col·laborar per fer possible la festa, així com la implicació de totes les persones que la van gaudir en companyia de familiars i amics.