La Regidoria de Feminismes, Igualtat i Diversitat manifesta la voluntat i el compromís de lluitar de manera ferma i decidida pels drets i les polítiques LGTBI.
Aquest dimecres 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, una jornada dedicada a visibilitzar i demanar la plena igualtat jurídica i social d’aquest col·lectiu i lluitar contra la discriminació i els abusos patits.
I a Masquefa el 28-J es commemora amb dues propostes:
- La bandera LGTBI presidirà la façana de l’edifici de l’Ajuntament.
- L’Ajuntament se suma al manifest institucional de la Diputació de Barcelona, fent-se seu el propòsit de treballar per a la igualtat cap a un escenari on les diferències per orientació sexual i de gènere han de ser respectades amb igualtat de drets i viscudes amb total llibertat.
Dia Internacional de l’Orgull LGTBI
El 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, és una jornada festiva i reivindicativa per la igualtat jurídica i social, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere.
La festa commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Stonewall, Nova York, arran d’una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d’homosexuals, transsexuals i simpatitzants es van manifestar, i això va marcar l’inici de l’activisme homosexual.
En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTBI. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l’aniversari d’aquests altercats.
Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l’Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l’orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí.
Des d’aleshores, s’han fet molts passos endavant i Catalunya ha liderat aquest avenç reconeixent els seus drets amb l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre. Per la seva banda, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i l’ODS 10 recorden la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte.