Divendres 23 de novembre, la Sala d’Actes de la Biblioteca acollirà la xerrada ‘De què parlem quan parlem de violència de gènere en la parella?’

Masquefa se sumarà el 25 de novembre a la commemoració arreu de Catalunya del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Així, en motiu de la diada el consistori s’adhereix al manifest conjunt elaborat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.

Mentrestant, divendres 23 de novembre l’Ajuntament organitzarà a la Biblioteca municipal la xerrada ‘De què parlem quan parlem de violència de gènere en la parella?’. La sessió tindrà lloc a les 18 h., és oberta a tota la població i anirà a càrrec de la doctora Leonor M. Cantera, del Departament de Psicologia Social-UAB.

Antecedents

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981. En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, que van morir a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.