Des dels ajuntaments i des del Govern es demana l’aturada del projecte, que actualment encara es troba en procés d’al·legacions, pel gran nombre que se n’han presentat per part de les administracions públiques, propietaris i veïns dels municipis afectats.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Masquefa, Enrique Gómez, va participar ahir dilluns 7 de novembre d’una reunió de treball amb representants del Govern de la Generalitat i dels municipis de l’Anoia afectats pel projecte d’una línia de molt alta tensió (MAT) entre Maials i Rubí per a tractar conjuntament l’afectació que tindrà la MAT al territori i recollir les preocupacions dels alcaldes.

Tant Enrique Gómez, la delegació del Govern al Penedès, la secretària d’Acció Climàtica, com els diferents membres dels consistoris van manifestar el rebuig unànime i la seva total oposició a la MAT i van mostrar la seva preocupació pel projecte, que no tindria en compte les afectacions a la població, al medi natural i al medi agrari. Les diverses administracions implicades al territori -entre elles, l’Ajuntament de Masquefa- han convingut que és necessari que es desestimi el projecte de manera definitiva.

Ara mateix, hi ha quatre línies de molt alta tensió projectades a Catalunya. Es tracta de projectes de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, que haurien de servir per portar energia renovable d’Aragó a diversos punts de Catalunya.

Dues d’aquestes línies, està previst que travessin el Penedès. Una d’elles és la MAT entre Maials i Rubí de 150 quilòmetres i que travessaria diversos municipis de l’Anoia. En aquest cas, hi ha un clar agreujant, ja que el projecte preveu que la línia passi molt a prop de nuclis d’habitants, fet que podria arribar afectar greument els municipis de Bellprat, Sant Martí de Tous, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera, Masquefa i Els Hostalets de Pierola.

Enrique Gómez explica que la MAT “suposarà una nova cicatriu que marcarà el nostre paisatge sense remei i que heretaran les properes generacions; per tant, tal i com està concebut ara mateix és del tot inacceptable”. Per això, afegeix que “activarem tots els recursos que tinguem al nostre abast per a frenar aquest projecte; la posició i la unitat del territori és indiscutible en aquest cas”.

Masquefa, el Consell Comarcal i els municipis de l’Anoia afectats per la futura línia de Molt Alta Tensió fan un front comú per aturar el projecte

Cal recordar que a finals del passat 2021 el Consell Comarcal de l’Anoia va acollir una reunió de treball amb l’assistència dels alcaldes dels vuit ajuntaments anoiencs afectats per la futura línia de Molt Alta Tensió (MAT) -entre ells, Masquefa- i l’ens comarcal. La trobada tenia com a objectiu exposar el rebuig frontal de la comarca a aquest projecte i estudiar i coordinar tant els recursos disponibles com les accions que es desplegaran des del territori per a aturar-ne el seu avenç.

En aquest sentit, els vuit municipis afectats (Masquefa, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera i els Hostalets de Pierola) i el Consell Comarcal de l’Anoia -amb el suport de la Diputació de Barcelona- van acordar desenvolupar i presentar les al·legacions al projecte que considerin oportunes. Per a fer-ho, els vuit municipis anoiencs han disposat del suport d’equips tècnics i jurídics del Consell Comarcal que han facilitat a cada consistori l’elaboració dels recursos ambientals i jurídics adients, sota la coordinació de l’ens comarcal.