Masquefa va sumar-se, un any més, a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Ho va fer la vigília, el dijous 10 de setembre, amb un programa d’activitats culturals, festives i reivindicatives organitzat pel teixit associatiu amb la col·laboració de l’Ajuntament.

La pluja, que va descarregar amb força fins a mitja tarda, va escampar la boira en el moment just, i va deixar que, a dos quarts de nou del vespre, comencessin els actes amb l’ofrena floral dels vilatans i col·lectius al monument en record dels fets de 1714 aixecat al Passeig Onze de Setembre inaugurat tot just fa un any.

Al punt de les nou, i en aquest mateix escenari, els masquefins s’emocionaven amb el concert de música per a cobla i poètica catalana organitzat pel Club Excursionista Anoia. El concert el va interpretar una de les millors formacions musicals en aquest gènere, la Cobla La Principal del Llobregat, i es va intercalar amb les poesies recitades per diversos masquefins que havien estat enregistrades un dies abans per l’emissora municipal Ràdio Masquefa.

El públic hi va poder sentir peces musicals com ‘Catalunya’ i ‘La Santa Espina’, d’Enric Morera, ‘Catalunya avant’, d’Enric Casals, ‘Al país català’ de Max Havart, i ‘Catalunya sempre’, de Rafael Ferrer, a més de peces poètiques com ‘Som catalans’, de Joan Llongueres i recitada per la masquefina Laura Barrera, ‘Himne a Catalunya’, d’Àngel Guimerà (recitada per Eduard de los Santos), ‘Som la Katalana Tribu’, de Joan Vilamala (amb la veu d’Esther Mora) i ‘Tossudament alçats’, de Lluís Llach (llegida per Ester Rubio).

També una original adaptació de ‘El Canigó’ de Fèlix Martínez, en què es van intercalar cincs fragments poètics de l’obra de Mossèn Cinto Verdaguer –recitats en directe pel president del Club Excursionista Anoia, Jordi Sangrà, i el director de Ràdio Masquefa, Dario Muhi- amb quatre temes instrumentals. El concert commemoratiu va tenir un punt final que va posar la pell de gallina als assistents, l’emotiu cant de ‘Els segadors’ interpretat per la cobla i cantat unànimement pel públic.

Després de carregar piles amb el tast de coca i cava produïts a Masquefa, els actes de la Diada van continuar amb la Marxa de Torxes per la Independència, organitzada per la Comissió Onze de Setembre. La ballada dels gegants i els bastoners va donar el tret de sortida a la marxa, que va arrancar del Passeig Onze de Setembre i, després de recórrer els carres sota la llum de les torxes, va finalitzar a la Plaça de l’Estació.

Allà, els balls dels gegants i els bastoners, i una cremada dels diables, van donar pas a la lectura del manifest, a càrrec dels representants dels col·lectius que formen la Comissió Onze de Setembre: l’Alzinar, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Ateneu Popular, la Colla de Ball de Bastons, la Colla de Geganters i Grallers i la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes. El programa es va tancar amb el concert de versions i temes propis del grup Generació 3.