L’Ajuntament de Masquefa se sumarà el 25 de novembre al Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb diverses accions. D’una banda, a l’Ajuntament i al CTC es repartiran llaços violetes en suport a les víctimes de la violència de gènere i per sensibilitzar els ciutadans de la necessitat de posar fi a aquesta autèntica xacra social. D’altra banda, el Consistori s’ha adherit també al manifest institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones que han elaborat conjuntament la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Municipis de Catalunya.

El text, que es va llegir en el darrer Ple Municipal, expressa el “rebuig més rotund a aquesta violència malauradament encara present a les nostres societats”, i recorda que aquest fet “ens obliga a esmerçar tots els esforços, tots els recursos i totes les voluntats per prevenir-la i eradicar-la”.

També apunta que la violència masclista “és un fenomen estructural que adopta múltiples formes: violència física, violència psicològica, violència sexual i abusos sexuals i violència econòmica”, i que totes elles “requereixen respostes específiques i diverses”, sense oblidar que tenen un denominador comú: “la violència contra les dones està profundament arrelada a les estructures socials”.

És per això que les intervencions per abordar la violència envers les dones “requereixen d’un treball coordinat i transversal entre els diferents àmbits implicats i entre les institucions i instàncies competents”. “És imprescindible –continua el manifest- millorar la sensibilització social i la prevenció de la violència masclista amb actuacions adreçades a totes les dones i a tota la població, incidint especialment en la població jove, per tal d’evitar relacions desiguals”. A més, és necessari “promoure un canvi de mentalitats” que faci que el maltractament contra les dones “sigui impensable”.

Els signants del manifest també afirmen que la prevenció de la violència “passa per la construcció de nous models de relació entre els sexes, basats en l’equitat, el reconeixement i el respecte a la diferència, potenciant la paraula, el diàleg i l’escolta”. Per això, es comprometen a seguir treballant de manera conjunta i coordinada “perquè les dones i els homes d’avui, i també les generacions futures, puguin viure en un món lliure de violència”.

(Manifest)