Una seixantena de masquefins es va concentrar dilluns al vespre davant de l’Ajuntament per demostrar el seu suport al model d’escola catalana i en resposta a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que qüestiona el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya.

La de Masquefa va ser una de les moltes concentracions que es van fer ahir arreu de Catalunya convocades per la plataforma Somescola.cat amb el lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’. Entre els vilatans assistents a la manifestació hi havia l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, regidors de l’equip de govern de CiU i representants dels grups municipals de PSC-APM i ERC.

Extracte del Manifest de Somescola.cat

"El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències que qüestionen el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb una interlocutòria en forma d’ultimàtum. Aquest fet atempta clarament contra el model d’escola catalana, un model que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys.

La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular a les aules garanteix el coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya i ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions europees i internacionals.

Aquest model educatiu ha contribuït a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte del castellà, en diferents àmbits, alhora que s’ha demostrat eficaç en l’acollida i la inclusió social dels infants i joves dels darrers moviments immigratoris, tot contribuint a mantenir la cohesió dels nostres pobles i ciutats.

Les persones, entitats i centres educatius agrupats en la plataforma Somescola.cat

SUBRATLLEM:

Que l’ensenyament en català, mitjançant la immersió lingüística, ha de continuar essent un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada, en què no hi hagi separació entre comunitats ni discriminacions de cap mena.

Que cal reforçar el model d’escola catalana i millorar la seva qualitat, per tal de garantir un bon coneixement de les llengües oficials que possibiliti l’ús del català en tots els àmbits socials, econòmics i culturals.

EN CONSEQÜÈNCIA:

Rebutgem les sentències del Tribunal Suprem espanyol i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l’escola catalana, així com les demandes que les han inspirades.

Fem una crida a continuar reforçant el model d’escola catalana i a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la cultura i la cohesió social de Catalunya.

Animem les persones, les entitats i tota la comunitat educativa a comprometre’s de manera activa en suport d’una escola catalana en llengua i en continguts, que no separi els infants i joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure.