El ‘Nadal com cal!’, la programació temàtica organitzada per l’Ajuntament i les entitats per aquestes festes, va dibuixar la il•lusió i l’alegria a les cares de grans i petits. Tots vam gaudir d’un programa farcit d’actes, entre els quals van destacar els de tota la vida. Com ja va passar en els tres Nadals temàtics anteriors (‘Un Nadal de Circ’, ‘Un Nadal de Màgia’ i ‘Un Nadal de Conte’), la participació va ser la nota més destacada

Pessebre Vivent i Cagatió
L’agenda nadalenca es va estrenar el 18 de desembre amb la representació del Pessebre Vivent als darreres de l’església. Els masquefins i masquefines van contemplar-hi escenes com l’anunciació, el naixement de Jesús o l’adoració dels Reis d’Orient, al mateix temps que es resguardaven del fred amb el pa torrat i el rom cremat. El mateix dia, i només uns metres més enllà, a la plaça Anoia, un gran Cagatió dels comerciants feia picar de valent els més menuts.

Empalmada ‘diabòlica’ i Concert de Nadal
Les activitats continuaven el 24 de desembre amb una ‘diabòlica’ Nit de Nadal, una empalmada a càrrec de la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes que va omplir la Sala Polivalent. Per Sant Esteve va arribar el torn del tradicional Concert de Nadal a l’Església de Sant Pere, amb la Coral l’Alzinar. El mateix 26 Can Quiseró rebia la visita de dues pallasses per animar la canalla mentre esperava el Patge Viu-Viu, que els va recollir les cartes als Reis d’Orient.

Tallers infantils i multitudinària festa de Cap d’Any
‘Un Nadal com cal!’ passava una nova pàgina el 28 de desembre. Els integrants de El Raconet Artístic ensenyaven els nens i nenes a fer titelles i a pintar pedres en dos concorreguts tallers a la Sala Polivalent. Tres dies més tard, una gernació tornava a omplir la sala, en aquesta ocasió per a acomiadar l’any 2010 i donar la benvinguda al 2011 en una multitudinària festa de Cap d’Any organitzada pel Futbol Club Masquefa. També l’Alzinar va fer una festa. En tots dos casos, la gresca es va allargar i potser per això l’agenda nadalenca va preferir reposar l’1 de gener.

Parc infantil, el Patge Viu-Viu i espectacle musical
‘Un Nadal com cal!’ feina un nou punt i seguit el 2 de gener. I ho feia carregat de piles. Per començar, el tradicional Parc de Nadal al poliesportiu. Centenars de nens i nens, acompanyats dels seus familiars, i també joves, van saltar en els inflables, van pujar al brau mecànic i van jugar amb la wii. També els més menuts, de 0 a 3 anys, van tenir el seu propi espai de joc. El Patge Viu-Viu, que canviava el seu emplaçament, va ser tot el matí al pavelló per a recollir les cartes per a Melcior, Gaspar i Baltasar. Els infants van tenir més estona per a gaudir de l’emissari reial.

Ja a la tarda arribava un dels plats forts, el musical ‘Un Nadal com cal!’. Més de 300 persones van omplir la Polivalent per veure una inèdita versió del Conte de Nadal, en què els protagonistes, els pastorets Miquelet i Martí, vivien mil aventures per trobar la clau de l’infern i tornar-hi a tancar Satanàs. El malvat dimoni s’havia escapat i amenaçava d’acabar amb la festa nadalenca. Grans i petits van gaudir amb aquesta obra interactiva de la Roda Produccions. També el 2 de gener La Beguda gaudia de la representació dels Pastorets i rebia la visita del patge.

La màgia dels Reis d’Orient
El 5 de gener els Reis Mags posaven un brillant punt i final a la celebració amb una altra nit màgica. Aquest any, els Reis tenien una sorpresa i, abans d’iniciar la cavalcada, van passejar-se pels carrers de Masquefa sobre uns originals vehicles: tres espectaculars triker’s. Ja al balcó de l’Ajuntament, Melcior, Gaspar i Baltasar anunciaven als infants que els portaven regals però, sobretot, coses més importants, com pau, solidaritat, amor i salut. L’alcalde demanava a Ses Majestats que ens ajudin a tots els masquefins i masquefines a continuar construint el projecte de poble que tenim en comú.

Els Reis, acompanyats d’una cinquantena de patges i patgesses, van recórrer Masquefa i La Beguda per portar regals a moltes cases. A la Beguda un animat espectacle infantil amb la companyia Peta Clows va fer més amena l’espera. Melcior, Gaspar i Baltasar van comptar aquest any amb la solidaria col•laboració de Protecció Civil, que els van ajudar perquè cap infant no es quedés sense regal.

L’Ajuntament agraeix la implicació en la cavalcada de la Comissió de Reis i de totes aquelles entitats, empreses i persones a títol individual que van fer possible la celebració.