L’esforç dels organitzadors, l’Ajuntament i l’Alzinar, per regalar-nos una agenda d’activitats per a tots els públics va tenir una justa recompensa. Petits, joves i grans van trobar en una variada programació moltes excuses per sortir al carrer i omplir de gom a gom els diversos escenaris de la celebració.

Masquefa va celebrar el sant de la seva patrona amb un menú carregat de tradició, però amanit amb alguns plats nous. Divendres a la nit fins a 1.500 persones es van vestir de blanc per anar-se’n de festa a la Rojo. En entrar-hi, més d’un es va fregar els ulls. El pati de La Fàbrica s’havia convertit, de la nit al dia, en una glamorosa platja, amb sorra, palmeres, carpes, i meduses flotants. Tot plegat acompanyat de la millor música, d’un espectacular pòdium per als més atrevits, i d’un ambient immillorable.

La participació va ser també destacada en una altra de les novetats de la festa, el concurs de ‘karaoke’ i coreografies organitzat per Ràdio Masquefa. Hi va haver molts participants, poca vergonya i força talent. De poca vergonya, i de talent, en van tenir també els més de 200 masquefins que ara fa unes setmanes van enregistrar el primer ‘lipdub’ de la vila, organitzat per l’Esplai Giravolt. La projecció del ‘lipdub’ va ser precisament una altra de les novetats. S’hi va descobrir el divertit resultat final del vídeo, en què els participants vocalitzen l’enganxosa cançó “Viu-la” del grup Filippo Landini.

També la gimcana i la mostra de cuina van experimentar algunes variacions. La primera es va allargar durant tots els dies de la Festa Major i va incloure proves nocturnes. Ja fos sota la llum de la lluna o la del sol, la gimcana va permetre conèixer una mica millor Masquefa i al mateix temps passar-s’ho pipa. La segona va esdevenir multicultural i ens va fer descobrir nous i originals sabors, ja que va comptar amb plats elaborats per persones de diverses procedències.

Les novetats van conviure amb els actes de tota la vida. I com no podia ser d’altra manera, amb la visita dels amics Montgrins, que ens van fer ballar sardanes, ens van regalar les orelles amb les serenates i ens van animar amb el sarau de Festa Major. També ens van ajudar a mantenir viva una tradició com la passada, van actuar a la missa, acompanyats de la Coral l’Alzinar, i ens van fer anar tard al llit per culpa del concert de festa major i el posterior ball de gala.

El capítol d’actes d’avui i de sempre va incloure, a més, el sopar de gala, dos divertits espectacles infantils, un àcid fabulari i l’espectacle d’escuma. Menció a part mereix la cercavila, amb la participació de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa i la Colla de Ball de Bastons local, acompanyades d’altres colles d’arreu. Gegants i bastoners van ballar davant l’atenta mirada dels nombrosos masquefins que van sortir al carrer.

A més, la Colla de Diables Pixafocs i Gagaspurnes, encapçalada pel temible Drac Bufut, va posar-nos la por al cos durant una bona estona en un correfoc ple de llum, color i soroll, que va donar pas a un espectacular castell de foc, gentilesa de Pirotècnia Rosado. La Nit Jove de Versions va sumar-se a la llista dels ‘clàssics’ de la festa. I l’últim dia, els Teatrerus hi van posar el brillant punt final amb la representació de l’obra ‘S’ha escrit un llibre’.

Abans, els esports havien estat també protagonistes de la festa, amb el torneig de tir al plat de la Societat de Caçadors l’Esquirol, el campionat nocturn del Club Petanca i l’Open de ping-pong del Masquefa Tennis Taula.