Animada per l’èxit de la celebració del vintè aniversari dels gegants, l’octubre passat, la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa ja ha començat a treballar per aconseguir que la vila sigui declarada Ciutat Gegantera de Catalunya l’any 2010.

La colla, que ha iniciat els tràmits, ha comunicat la voluntat de presentar la seva candidatura a la Coordinadora de Gegants i Capgrossos de l’Anoia, que integra tots els grups de la comarca, la qual ha rebut la notícia amb gran satisfacció i ha mostrat el seu interès a col·laborar en la iniciativa.

A més, la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa compta amb el suport i l’assessorament dels Geganters de Capellades, l’únic municipi anoienc que fins al moment ha estat Ciutat Gegantera de Catalunya, concretament l’any 2005. De fet, els geganters capelladins van animar els masquefins a presentar candidatura durant la festa del vintè aniversari dels gegants locals, segons que explica la cap de la colla de Masquefa, Elena Fàbregas. La celebració, que va comptar amb la participació de més d’una vintena de colles i de 600 geganters vinguts d’arreu de Catalunya, va evidenciar la gran capacitat organitzativa de la colla, així com el seu treball constant per a la promoció i difusió del fet geganter.

La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa ha començat a preparar la proposta i per això està estudiant els diversos actes que, durant el 2010, podrien dur-se a terme a la localitat anoienca en favor de la promoció del món geganter.

La candidatura haurà de ser aprovada inicialment en el Ple Municipal, mentre que posteriorment serà l’assemblea general de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, integrada per més d’un centenar de grups, la que acabarà escollint la candidatura guanyadora d’entre les diverses propostes que es presentin.

La festa de la Ciutat Gegantera de Catalunya va ser instituïda per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya l’any 1985 com la gran festa de tot el món geganter. Fins a l’actualitat se n’han celebrat XIX edicions. Anualment participen en aquesta celebració uns 5.000 geganters i prop de 500 figures, entre gegants, gegantons i gegantets, a més de 400 músics, com ara grallers, dolçainers, flabiolaires i tabalers, entre d’altres.