Més de dos-cents nens i nenes de Masquefa, acompanyats de les seves famílies, van participar dimarts en la jornada lúdica i sensibilitzadora organitzada per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Masquefa en commemoració del Dia Internacional de la Infància. Després de gaudir d’una xocolatada, grans i petits van seguir, a la pantalla instal·lada al pavelló poliesportiu, una projecció que va donar a conèixer els Drets i Deures dels Infants.

La projecció va incloure la lectura, amb les veus enregistrades dels alumnes de les escoles de Masquefa i La Beguda Alta. Les diapositives van permetre als infants conèixer els seus drets i deures d’una manera didàctica i amena, ja que estaven inspirades en els personatges de les Tres Bessones.

Després de la projecció, els infants van gaudir de l’espectacle infantil “Mussamba a la recerca dels cinc móns”, una obra, a càrrec del Follet Barbut, que denuncia la vulneració dels drets d’alguns infants, i escenifica el viatge a la terra d’un aprenent de savi, Mussamba.

 

Manifest per part del Programa Ciutats Amigues de la Infància

El 20 de novembre de 2007, la Convenció sobre els Drets de l’Infant arriba a la seva majoria d’edat. En aquests 18 anys, s’ han reconegut els drets de ciutadania des del seu naixement a més de 8 milions d’habitants en el nostre país.

En conseqüència, durant el temps que aquesta Convenció ha estat vigent, una generació sencera del nostre municipi, des del seu naixement fins la seva edat adulta, ha vist protegits i acceptats els seus drets.

La Convenció sobre els Drets de l’Infant aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989 suposa la confirmació i el desig que es garanteixi el desenvolupament íntegre dels infants en les seves condicions de ciutadans de ple dret.

La ratificació quasi universal de la Convenció reflexa el compromís mundial amb els principis que sustenten els drets de la infantesa. Els governs signants van indicar fa 18 anys i confirmen avui la seva intenció de convertir aquest compromís en realitat.

Els municipis com institució més propera als ciutadans estem obligats a emprendre accions polítiques que posin plenament en pràctica la Convenció dels Drets de l’Infant tenint en compte els seus drets en les decisions municipals i assegurant que totes les mesures es prenguin en consonància amb l’interès superior de l’infant (article 3).

Malgrat que en els darrers anys hi ha hagut importants avenços, encara ens queda molt per fer. Aquesta tasca ha de comptar amb la participació no únicament dels governs sinó de tots els membres de la societat, entre ells, els propis subjectes de la nostra acció, els nens i nenes del nostre municipi. El foment de la participació dels infants farà que les nostres ciutats mirin cap a un futur més sostenible, més humà en el qual a tots i totes se’ns tingui en compte (El dret de l’infant a expressar la seva opinió i a que es tinguin en compte les seves opinions. Article 12).

És temps d’actuar i seguir sensibilitzant positivament cap a la necessitat, per una banda, de rescabalar i compartir informació relativa a aquests temes i, per l’altra, d’orientar les Polítiques d’Infantesa cap a la promoció i protecció dels Drets de la Infantesa i seguir treballant per a que les properes generacions de nens i nens millorin la seva condició de ciutadans de ple dret complint i reconeixent els seus drets i deures.