El Consell Comarcal i l’Ajuntament de Masquefa van organitzar dilluns una ruta en autocar per demostrar la necessitat del transport escolar no obligatori i reclamar a la Generalitat que el pagui íntegrament. El Govern català, que té la competència del servei, ha congelat els darrers quatre anys les aportacions destinades al transport dels alumnes d’estudis obligatoris que s’ha de desplaçar a centres docents del mateix municipi, però allunyats del seu lloc de residència.

Alcaldes, regidors i consellers comarcals van fer en autocar la ruta de Masquefa a El Maset i can Quiseró, aquesta darrera urbanització situada a quatre quilòmetres, i de can Mas i can Bou a Piera. L’alcalde de Masquefa i President del Consell Comarcal, Xavier Boquete, va lamentar que l’insuficient finançament per part de la Generalitat “obliga el Consell i, sobretot, els consistoris, a assumir part de la despesa perquè aquesta no recaigui en les famílies”.

Aquest curs els ajuntaments de Cabrera d’Anoia, Masquefa, Òdena, Piera i la Torre de Claramunt hauran d’assumir 234.335,97 euros per finançar el transport escolar no obligatori, sense tenir la competència en la matèria. D’aquests 234.335,97 euros, 140.000 els haurà de pagar Masquefa. Aquests ajuntaments ja van pagar el curs passat quasi 128.000 euros en total.

Per la seva banda, el Departament d’Educació ha destinat 583.733,92 i 583.068,92 euros a aquest servei els cursos 2006/07 i 2007/08, mentre que el cost total ha estat de 836.155,81 i 1.057.381,84 euros, respectivament. Boquete entén que amb aquesta actitud Educació “castiga els municipis que han comès el pecat de créixer”. El nombre d’alumnes que usen el transport escolar no obligatori ha crescut un 42% a l’Anoia des del curs 2003/04, i ha passat de 908 estudiants a 1.286. A Masquefa utilitzen actualment aquest servei fins a 365 alumnes.

La ruta en autocar va evidenciar, sobre el terreny, la necessitat d’aquest servei. “En molts casos va afirmar l’alcalde de Masquefa i President del Consell, els alumnes ni tan sols podrien fer el trajecte a peu, ja que haurien de passar per la carretera o per terrenys no urbanitzats i sense enllumenat”.

Manca de sensibilitat

Xavier Boquete també va denunciar “la manca de sensibilitat” del Govern català en aquesta problemàtica. Cap representant del Departament d’Educació no va assistir a l’acte, malgrat que hi havien estat convidats, amb el conseller Ernest Maragall al capdavant, i que s’havia consensuat la data.