Ni tan sols la inoportuna pluja, que va fer algunes aparicions esporàdiques al llarg del cap de setmana, va deslluir una Festa del Raïm que va tornar a convertir els jardins de la Torre de Cal Tenas i la Plaça de l’Estació en un bullici de gent. La celebració, amb la qual Masquefa rememora els seus orígens vinculats al camp i la vinya, es va estrenar dissabte amb una de les activitats que els darrers tres anys ha contribuït a revolucionar la festa: la Fira de tastets de vins, caves, embotits, restauració i pastisseria.

L’atractiva oferta de les bodegues, cellers, xarcuteries, restaurants i pastisseries participants va fer que, fins i tot en els moment de pluja, els visitants es resistissin a marxar a casa i traguessin el paraigües per continuar delectant el paladar. Entre els visitants s’hi van poder veure molts masquefins i també més persones que mai vingudes dels municipis veïns. El nou model de festa, doncs, no només s’ha consolidat a casa sinó que ha demostrat també que és capaç de traspassar fronteres.

Durant tot el dia, i a preus que oscil·laven entre 1 i 3 euros, els visitants van provar autèntiques exquisideses, algunes de molt innovadores, i d’altres elaborades amb ingredients tradicionals de l’època de la verema. Així, es van llepar els dits amb les croquetes de pollastre rostit, els callos guisats i la coca de poma estofada amb formatge de cabra de Cal Cuiner, les quatre varietats de pizza de Come d Pizza, el pa i les postres fetes amb cava i raïm de Mora Tradició Fornera des de 1884, els formatges i matons de llet de cabra ecològica de Flor Ametller, el sushi i els fideus yahisoba de Kan Bakus, els carquinyolis, l’orxata i els pastissets típics del Forn de Pa Mora, i les especialitats gallegues –pop, lacón i empanada- del Punt Taronja. Tot plegat, ben regat amb els vins blancs i negres de les Bodegues Aracata, el cava i el vi del celler Joan Raventós Rosell-Heretat Vall Ventós i la cervesa artesana de Birreta de Torrelles.

En total es van vendre fins a 5.797 fitxes-tiquet de tastets, i la majoria dels establiments participants van superar les vendes de l’any passat. Alguns d’ells, a més, van acabar exhaurint totes les existències.

Entre tastet i tastet, el públic va viatjar al passat amb la mostra d’oficis que omplia la Plaça de l’Estació, on es van instal·lar un picapedrer, un bufador de vidre, un manyà, un escultor i un premsador de vi. A més, els més petits van poder pujar a la caravana de ruquets i gaudir de jocs populars gegants. I els més valents van escalfar el cos amb les degustacions d’aiguardent elaborat amb una fassina.

Trepitjada amb paraigües
La tradició va tornar a ser present a la Festa del Raïm. Malgrat que la pluja va obligar a suspendre la tradicional cercavila de carros i cavalls, sí que es va poder fer la trepitjada popular a la Plaça de l’Estació, això sí, amb la companyia de paraigües.

Després de la intensa jornada de dissabte, la festa es va reprendre diumenge a la tarda amb un concert a la Plaça. El grup Painomi va fer aplaudir el públic amb les seves versions i temes propis del seu primer disc, ‘Estimat convidat 2.0’. A més, Masquefa va viure l’estrena, en primícia, de dos temes del segon disc que està preparant el grup.

La cultura també va estar representada a la Festa del Raïm d’aquest 2015 amb l’exposició de dibuixos, pintures i escultures fetes per artistes locals, la qual es va poder visitar tant divendres, com dissabte i diumenge al Casal d’Avis.