El diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Jordi Subirana, i l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, van presentar dimecres passat el Cens d’activitats comercials i de serveis del municipi. L’acte va tenir lloc al Centre Tecnològic Comunitari i va comptar també amb la participació de representants de l’Associació de Comerços i Serveis.

Aquest cens -elaborat per l’empresa Opinòmetre per encàrrec de la Diputació- “és una radiografia de l’oferta comercial de la vila, una eina vital per poder planificar polítiques comercials de present i de futur”, segons que va afirmar Subirana.

El cens inclou informació de tots els establiments comercials i de serveis a peu de carrer -com ara el nom comercial, l’adreça i les dades de contacte-, una fotografia de la façana, i la georeferenciació del negoci. Permet fer diverses classificacions i cerques en funció de diferents paràmetres.

Aquesta base de dades totalment actualitzada serà especialment útil per a l’Ajuntament a l’hora de planificar noves campanyes per revitalitzar el comerç de proximitat i abordar els dèficits existents. També permetrà al Departament de Promoció Econòmica orientar i assessorar els emprenedors que volen muntar nous negocis, podent-los informar amb detall de l’oferta comercial ja existent i de les necessitats detectades.

El cens ha registrat a Masquefa un total de 180 establiments en planta baixa oberts, entre comerç i serveis. El document també està pensat per a poder impulsar accions per a dinamitzar els locals buits. En aquest sentit, el diputat de Comerç va explicar que la Diputació posarà en marxa –mitjançant els Consells Comarcals- un programa pilot en diversos municipis per cercar emprenedors, formar-los, ajudar-los a elaborar el pla d’empresa, i afavorir que puguin iniciar la seva activitat instal·lant-se en locals buits.

Per la seva banda, l’alcalde, Xavier Boquete, va agrair el suport de la Diputació en l’elaboració del cens, i va recordar que “ambdues administracions treballem també en altres iniciatives conjuntes per a promocionar i dinamitzar el comerç local de proximitat, amb l’objectiu que els masquefins es quedin a comprar a Masquefa”.

En aquest sentit, va posar d’exemple la Fira de tastets que es fa per la Festa del Raïm, la fira comercial de Sant Eloi, o la recent campanya de promoció del comerç de proximitat ‘Tot el que necessites, a les teves mans”. També va avançar que l’Ajuntament distribuirà properament, a totes les llars, una guia de comerços i empreses de Masquefa elaborada també amb el suport de la Diputació.