Les usuàries del Club de Lectura de la Biblioteca de Masquefa no es van perdre la sortida al teatre que organitza un cop l’any la Xarxa de Biblioteques de la Diputació per a tots els clubs de la demarcació de Barcelona. Així, 8 masquefines es van afegir als 1.300 usuaris que, el 10 de novembre passat, van poder gaudir, al teatre Atrium, de la representació de ‘Stockmann’, una adaptació lliure de l’obra d’Henrik Ibsen ‘Un enemic del poble’.

L’obra transcorre en una ciutat del nord de Noruega, on l’expansió econòmica d’un balneari molt lucratiu es veu amenaçada pel descobriment del doctor Stockmann, director mèdic del balneari i germà de l’alcalde del poble: les aigües del balneari surten d’una claveguera contaminada convertint-se en un focus de malalties. Stockmann proposa tancar-lo per fer les reformes pertinents. Aquesta decisió és contrària als interessos del poble i acabarà provocant una lluita de poders per defensar la veritat. Una obra que tracta sobre l’ideal de la justícia i la veritat, d’una banda, i la covardia humana.

El text carrega contra els plantejaments partidistes i liberals que afirmen que la majoria, en tot govern democràtic, ostenta la veritat. Ibsen ho qüestiona servint-se dialècticament del Dr. Stockmann. Aquest, dolgut davant la misèria moral dels dirigents de la seva ciutat, proposa posar fi a la seva societat rància i envellida per fer-ne una de nova que se sustenti en la defensa dels homes dignes i lliures.

L’obra, dirigida per Oriol Tarrasón, compta amb la interpretació d’Òscar Muñoz, David Vert, Annabel Castan, Mireia Illamola i Santi Ricart.

Aquesta va ser la quarta trobada dels clubs de lectura de la Xarxa de Biblioteques Municipals, que anteriorment ja havien assistit a una representació d’ ‘Aloma’, de Dagoll Dagom, amb motiu de l’Any Rodoreda, a un concert de Raimon, i a l’obra ‘Adreça desconeguda’, dirigida per Lluís Homar. El Club de Lectura de la biblioteca masquefina, però, hi participava per primer cop.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona compta aquest curs 2014-2015 amb més de 400 clubs de lectura, els quals estan centrats en gèneres i temes tan diversos com les novel•les en diversos idiomes, el còmic manga, la novel•la negra, la poesia, el cinema d’autor, els llibres de viatges o la gastronomia, entre altres.