L’Ajuntament de Masquefa va acollir, la setmana passada, una Junta Local de Seguretat en què es va donar compte de la situació en matèria de seguretat ciutadana i es van presentar dades, corresponents a l’any 2013, que certifiquen que el municipi té un alt índex de seguretat.

En la reunió hi van prendre part l’alcalde, Xavier Boquete, el regidor de Governació, Carles Ventura, el Cap de la Policia Local, Marc Pérez, el responsable de l’Oficina del Delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Marcel·lí Martorell, el responsable de l’Oficina del Delegat del Govern a Barcelona, Ferran Jiménez, el capità de la Guàrdia Civil de Manresa, Francesc Soto, el sergent d’Igualada José Luis Vicente Carrión, i l’inspector en cap del Mossos d’Esquadra d’Igualada, Damià Larriba.

Les dades del 2013 mostren una significativa reducció del nombre de fets delictius esdevinguts a Masquefa d’un 9% respecte l’any anterior. Entre aquests destaca la reducció de robatoris, també d’un 9%, tot i que la Policia Local i els Mossos d’Esquadra recorden als vilatans la necessitat d’extremar les mesures de prevenció i alertar els cossos de seguretat davant qualsevol sospita o indici.

La taxa de criminalitat (fets delictius per cada 1.000 habitants) a Masquefa és d’un 27 per mil, una xifra clarament inferior a la mitjana de la comarca de l’Anoia (34 per mil) i molt per sota de la mitjana catalana (67 per mil), unes xifres que evidencien que la vila té en la seguretat un dels seus valors remarcables.

En aquest sentit hi juguen un paper bàsic les accions de prevenció que es duen a terme. La Policia Local va fer l’any passat 44 xerrades informatives, a les quals van assistir més d’un miler de vilatans.

Els policies locals, en un 57% de primeres intervencions
D’altra banda, cal destacar que el 57% de les primeres intervencions que es van fer durant el 2013 van anar a càrrec de la Policia Local, així com el 56% de les 16 detencions que es van practicar. Aquestes números són clars indicadors de la proximitat i la rapidesa en l’atenció dispensada pels agents locals.

Durant el 2013 els cossos dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local van col·laborar estretament en diferents dispositius de seguretat en l’àmbit patrimonial –com per exemple l’Operació Grèvol que es va dur a terme per Nadal per evitar furts i robatoris en les zones comercials-, així com també en festivitats i esdeveniments assenyalats amb una important mobilització ciutadana.

Les dimensions del municipi, i els recursos dels quals disposa el cos de seguretat municipal, permeten a la Policia Local aplicar una filosofia de proximitat al ciutadà per adaptar el servei a les seves necessitats. Ara, es vol fer un pas més enllà i crear una unitat específica de policia de proximitat, per enfortir els llaços de confiança amb els vilatans i augmentar la seva sensació de seguretat. La Policia Local fa també una crida a la col·laboració dels ciutadans per poder acomplir entre tots aquest objectiu.