Dos vídeos del masquefí Daniel Mas han estat seleccionats entre més de 80.000 vídeos de tot el món per a ser inclosos en la pel•lícula documental ‘Life in a day’ (La vida en un dia), dirigida pel director Kevin Macdonald i produïda per Ridley Scott. Es tracta de dos vídeos que Daniel Mas va gravar el dia 24 de juliol per la Festa Major de Masquefa: un petit reportatge sobre el correfoc i un altre sobre el ball del Drac Bufut.

(vídeo del correfoc)

(vídeo del Drac Bufut)

Els dos vídeos recullen imatges vibrants i de gran espectacularitat, amb festa, dansa, foc, llum i música. Amb la inclusió en l’original documental promogut per Macdonald i Scott aquestes imatges donaran la volta al món i contribuiran a difondre internacionalment la vila de Masquefa, a la vegada que donaran a conèixer una de les nostres tradicions més populars: les festes dels diables, els correfocs.

80.000 vídeos de 192 països
Ridley Scott, conegut mundialment per ser el director de pel•lícules com ‘Thelma i Louise’, ‘Alien’ o ‘Blade Runner’, i Kevin Macdonald, que va aconseguir una gran fama dirigint el film ‘L’últim rei d’Escòcia’, van fer el 24 de juliol una crida als usuaris de Youtube de tot el món perquè gravessin un moment de la seva vida i pengessin el seu vídeo a la xarxa.
La crida va obtenir més de 80.000 vídeos de 192 països, amb més de 4.500 hores de gravació. D’aquests 80.000 vídeos n’han acabat escollint només 331 per a fer el documental, 8 dels quals són de l’estat espanyol i tres de Catalunya (dos d’ells els realitzats pel masquefí Daniel Mas).

L’original documental s’estrenarà el dia 27 de gener al festival de cinema de Sundance, als Estats Units. La cerimònia es podrà seguir en viu i en directe i acabarà amb una sessió interactiva de preguntes i respostes amb el director del documental. ‘Life in a day’ esdevé un documental únic filmat per usuaris de YouTube de tot el món que expliquen com era la seva vida el dia 24 de juliol de 2010.

Daniel Mas, que té un canal a YouTube des del 2007, va conèixer la iniciativa de Kevin Macdonald i Ridley Scott mitjançant el mateix YouTube i un anunci en un diari de difusió nacional. Mas, aficionat a la fotografia, feia poc temps que s’havia comprat una petita càmera de vídeo i el 24 de juliol va decidir gravar diversos moments del seu dia. Així, va enregistrar imatges d’ell mateix collint patates a l’hort, preparant una xatonada a casa i assistint després als actes de la Festa Major, com ara la ballada de la Colla de Ball de Bastons, dels gegants de Piera i el correfoc.

Confessa que podia haver penjat d’altres fragments però que finalment es va decidir per aquests dos vídeos “perquè em pensava que havien de ser molt curts” i perquè “eren on hi havia més terrabastall, més gent, més emocions…”.

Mas diu que va animar-se a participar en la iniciativa perquè la va trobar “original i interessant”. “En el documental s’hi podrà veure com és un dia en la vida de gent de tot el planeta”. “És un documental real, no són ni pel•lícules de guerra ni contes de fades”, conclou. Es mostra satisfet perquè amb la inclusió dels seus dos vídeos “un moscovita, per exemple, podrà veure que aquí fem correfocs”.

Els productors del documental ja fa temps que es van posar en contacte amb el Daniel per dir-li que els vídeos havien estat seleccionats entre les primeres hores de visualització, però no va saber que havia estat finalment seleccionat fins que al gener va rebre la trucada de felicitació de l’alcalde, que ho havia vist al telenotícies de TV3. Des que es va conèixer la notícia, en Daniel Mas ha rebut nombroses felicitacions.