Coincidint amb la recent instal·lació de tres desfibril·ladors externs automàtics (DEA) al camp de futbol, al poliesportiu i al CTC, l’Ajuntament organitza tres sessions per ensenyar als vilatans i les entitats com funciona aquest aparell. El DEA permet actuar ràpidament en el cas que alguna persona pateixi una aturada cardíaca, proporcionant-li una primera assistència que pot resultar fonamental per a salvar-li la vida.

Xerrada per als vilatans
D’una banda, el dimecres 9 d’abril, a les 7 de la tarda, es farà a la Sala d’Actes de la Biblioteca Municipal una xerrada informativa oberta als vilatans. La sessió, de 45 minuts de durada, mostrarà com s’utilitza un desfibril·lador i com cal actuar en cas d’urgència.

Les persones que hi vulguin assistir han d’inscriure-s’hi personalment a l’Ajuntament (C/ Major, 93), trucant al 93 772 50 30 o enviant un correu a masquefa@diba.cat.

Sessions formatives per a entitats
D’altra banda, per als divendres 25 d’abril i 9 de maig s’han organitzat dues sessions formatives per a entitats, de les 3 de la tarda a les 9 del vespre, a la Sala d’Actes del Centre Tecnològic Comunitari.

Les entitats interessades a assistir a aquesta formació han d’inscriure-s’hi a l’Ajuntament (C/ Major, 93), trucant al 93 772 50 30 o enviant un correu electrònic a masquefa@diba.cat. La data límit d’inscripció és el dia 17 abril. En el moment de la inscripció cal indicar: nom, cognoms, telèfon o correu electrònic de la persona de l’entitat que realitzarà la formació i la data de la sessió a la qual vol assistir (25 d’abril o 9 de maig).

El personal de l’Ajuntament ja va rebre recentment una formació específica sobre l’ús d’aquests aparells.

Aparells d’alta tecnologia i molt fàcil ús
Els equips de desfibril·ladors que s’han instal·lat al camp de futbol, al poliesportiu i al CTC són d’alta tecnologia i portàtils, per tal de poder-los desplaçar fins a l’escenari de l’emergència. També destaquen per la seva gran facilitat d’ús: qualsevol persona pot utilitzar-los en el moment en què sigui necessari, seguint les instruccions de veu que proporciona el mateix aparell.

Si ens trobem davant d’una situació d’urgència en que una persona ha patit una parada cardíaca, cal actuar de la manera següent:

1.Veure si la víctima està conscient, si respira i si té pols.
2.Trucar al telèfon d’emergències 112 i córrer a buscar el desfibril·lador més proper
3a. Obrir la tapa del desfibril·lador i seguir les instruccions de veu que dóna.
3b. Si l’aparell decideix que és convenient fer la descàrrega, avisarà per tal que no toquem la víctima mentre la fa.
3c. Si la persona es recupera, el desfibril·lador deixarà d’actuar. Si no, l’aparell realitzarà més descàrregues.
4. Esperar l’arribada de l’ambulància.

(Descarregueu-vos el díptic informatiu)