Impulsat per l’Ajuntament de Masquefa, la Fundació Privada Balmes i Àuria Fundació, és un recurs per a l’ocupació de joves al territori de l’Anoia Sud
Dimecres 6 de març l’Ajuntament de Masquefa, la Fundació Privada Jaume Balmes i Àuria Fundació van presentar la tercera edició del Projecte Singulars Créixer-Futur. Un projecte aturat l’any passat per l’aplicació de l’article 155 i que finalment culmina amb aquesta nova edició. Amb representants de l’àmbit social, econòmic, empresarial i municipal, l’acte va tenir una gran afluència.
L’aposta ferma del consistori i les dues Fundacions se centra en la creació d’espais de transformació de l’entorn que impulsin un model d’inclusió sociolaboral on es promoguin els drets i millorin les oportunitats laborals per als joves.
Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, destaca la tasca realitzada per Àuria com a model de referència i ha anunciat nous lligams amb l’entitat igualadina amb la creació d’una nova Fundació a l’Anoia Sud per al desenvolupament de serveis que l’entitat social té consolidats a Igualada. Així mateix ha manifestat la voluntat d’involucrar a les empreses de la zona perquè vegin als joves, futurs treballadors i treballadores, com a una oportunitat i no com a un problema.
Marta Mateu, directora d’Àuria Fundació, destaca l’esforç que es realitza des de les entitats d’Àuria, a l’Anoia i el Baix Llobregat Nord, per aconseguir una societat cada vegada més inclusiva. Una tasca que passa per facilitar la transformació profunda de moltes empreses i de l’entorn en relació a la discapacitat i els valors de la diversitat.
Per la seva banda, el director formatiu de la Fundació Privada Jaume Balmes, Gonzalo Rodríguez, destaca la formació professional que es desenvolupa orientada a satisfer, en tot moment, les necessitats dels usuaris però també les necessitats pròpies del territori.
Des que es va inaugurar ara fa un mes la nova edició del projecte Créixer-futur de Masquefa, 18 joves de més de 16 anys amb certificat de discapacitat, diagnòstics en salut mental o joves escolaritzats amb NEE (Necessitats Educatives Especials) en l’etapa obligatòria, han estat beneficiaris d’un itinerari per a la inclusió laboral a l’empresa ordinària.
Els itineraris, que són personalitzats, contemplen la vida laboral, formativa, familiar, social, comunitària i relacional, des d’un enfoc global de planificació centrada en la persona. Els mòduls formatius s’orienten en la formació de jardineria, les TIC, el manteniment i peonatge industrial, la logística i la gestió de magatzem, o el Certificat de Professionalitat de neteja de superfícies i mobiliari en edificis i locals. El conjunt d’activitats formatives pretenen dotar de competències transversals i bàsiques per potenciar l’autonomia dels joves i aportar les eines necessàries per consolidar un lloc de treball.
Altrament, els tècnics d’inserció realitzen un treball de prospecció a empreses del territori a fi de conèixer les seves necessitats i cercar vies de col·laboració, assessorament i sensibilització sobre la diversitat funcional, així com informar-los sobre el projecte d’inserció de joves i els avantatges vinculats a aquest tipus de contractació.
El projecte, emmarcat com a Projecte Singulars en la convocatòria d’ajudes econòmiques de la Garantia Juvenil, es desenvolupa gràcies al Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, en col·laboració entre l’Ajuntament de Masquefa, la Fundació Privada Balmes i Àuria Fundació. Gràcies a aquest tipus de col·laboracions, joves de la comarca optaran per primera vegada un lloc de feina.