Masquefa ja gaudeix de la nova Biblioteca Municipal. El temple dels llibres obria portes el 24 de gener, amb la voluntat d’esdevenir un espai per a l’estudi, la cultura i la convivència. El dia abans, el 23, una multitud de masquefins i masquefines assistia a la inauguració, que va esdevenir tota una festa cultural i social, malgrat l’intens fred

Festa vilatana

Ja a les onze del matí, nombrosos vilatans i vilatanes esperaven expectants a la nova plaça de davant de la biblioteca. Les actuacions de diverses entitats locals els ajudaven a oblidar les baixes temperatures. Van ballar-hi la Colla de Ball de Bastons de Masquefa, les colles de geganters i grallers de Masquefa i La Beguda, i el Drac Bufut, acompanyat dels tabals i de la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes.

"Avui sou més rics que ahir"

Just després arribava el protocol•lari acte inaugural “Avui sou més rics que ahir, perquè el que fa més ric un país és la seva cultura”, afirmava el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. Recordava també que “fa 100 anys un grup de catalans va tenir un somni: que tot català tingués una biblioteca” i que el somni ara es feia realitat. La de Masquefa és la biblioteca 350 a tot el país.

"D’espai per a la guerra a espai de convivència"

També l’alcalde, Xavier Boquete, mencionava el passat. Explicava que 72 anys i un dia abans, el 22 de gener de 1939, l’aviació franquista havia intentat bombardejar la Fàbrica Rogelio Rojo perquè en la part ara reconvertida en biblioteca s’hi feien projectils per al bàndol republicà. “Avui un espai per a la guerra l’hem convertit en un espai per a la cultura i la convivència”, afirmava.

Una inversió de 3.284.000 euros

A més, agraïa la col•laboració institucional en el projecte. La biblioteca i la nova plaça són resultat d’una inversió de 3.284.883 euros, entre els 2.726.067 que s’han destinat a l’obra de l’edifici, el mobiliari i el seu equipament, i els 558.816 que s’han emprat en la urbanització de la nova plaça. La Diputació de Barcelona hi ha aportat 943.943 euros (entre l’edifici, l’equipament i els fons documentals), la Generalitat 862.617 (670.000 en l’edifici i 192.617 en l’entorn) i el Ministeri de Cultura de Madrid 1.000.000 d’euros (també entre l’adequació de l’edifici i l’obra de l’entorn). L’aportació de l’Ajuntament ha estat de 478.324 euros (312.125 en l’edifici i 166.199 en la plaça).

L’alcalde recordava que la biblioteca s’emmarca en un projecte més ampli que està convertint l’antiga i emblemàtica Fàbrica Rogelio Rojo en un gran complex de serveis a les persones, amb la Sala Polivalent, el CTC, la biblioteca i, properament, el Casal de Joves.

Per la seva banda, el gerent de la Diputació, Antoni Montseny, felicitava Masquefa per l’obertura del nou equipament i explicava que la Xarxa de Biblioteques a les quals s’adhereix arriba a les 202.

Abans, la directora de la biblioteca, Núria Samper, havia presentat l’equip humà que portarà aquest nou servei, i la lingüista masquefina M. Carme Junyent havia glossat la història de les biblioteques de Masquefa.

Les autoritats lliuraven després els primers carnets de la nova Biblioteca Municipal. Eren carnets simbòlics, ja que s’adreçaven a uns destinataris molt especials: els gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, el gegantó Willy, el gegants de La Beguda, la Maria l’hostalera i el Siscu el carreter, i el Drac Bufut.

Una riuada de gent visita la biblioteca

El lliurament dels carnets va donar pas al moment més esperat. Després de sentir l’escandalosa sirena de la Rojo i d’esperar l’enlairada d’uns globus que el vent va desviar, la biblioteca obria de bat a bat les seves portes perquè tothom la visités. Abans d’entrar, però, encara una altra sorpresa: diversos personatges de contes (interpretat per joves de la Zona Lliure) donaven la benvinguda als visitants. Durant dues hores, una riuada de gent va recórrer les diverses dependències. A l’interior els acompanyaven alguns personatges sortits de llibres (representats pels actors del grup local Teatrerus). El violoncel d’Aina Amat i el clarinet de l’Albert Tomàs acabaven d’endolcir la visita.

Homenatge a les bibliotecàries

També es va retre homenatge a les bibliotecàries que ha tingut la nostra vila: Maria Torres, Salvadora Bonastre, Rosa M. Ruz, Vicky Agustí, Susanna Díez, Olga Garriga i Rosa Maria Altés, per a qui es va tenir un emotiu record. L’homenatge es feia extensiu a totes les persones que han format part del Grup de Lectura.

Mentrestant, els vilatans acabaven la seva primera descoberta de la biblioteca al pati de la Rojo, on els esperava un refrigeri i l’original espectacle ‘Marró de bruixes’, de la companyia Cactus. El repartiment de punts de llibre va posar el punt final a la inauguració.
Coincidint amb l’acte inaugural, el senyor Ricard Rojo (fill d’un dels dos germans Rojo que van impulsar la fàbrica) i els seus familiars visitaven emocionats les instal•lacions i els equipaments que s’hi han fet.

Gràcies a tots!
L’Ajuntament agraeix la col•laboració de les entitats i les persones que van fer possible l’esdeveniment: la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa, la Colla de Geganters i Grallers de La Beguda, la Colla de Ball de Bastons, la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes, el grup Teatrerus, els joves de la Zona Lliure, el personal del Consistori, la Policia Local, La Brigada Municipal, Protecció Civil, la lingüista M. Carme Junyent i Jordi Tomàs i Elías.