Una delegació de l’Ajuntament de Masquefa, encapçalada per la regidora de Salut, Brigit Blázquez, va participar dissabte en una visita institucional de l’Associació de Donants de Sang a l’Anoia a la seu del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona.

A les instal·lacions de l’edifici Dr. Frederic Duran i Jordà la delegació anoienca va poder conèixer, mitjançant la projecció d’un audiovisual, la innovadora gestió integral del procés de la sang que duu a terme aquesta empresa pública de la Generalitat, des del punt de partida de la donació fins al final, la transfusió. Conegut com a ‘vena a vena, es tracta d’un model sense referents similars en altres bancs de sang europeus i que aporta un increment de seguretat, garantia, bones pràctiques d’utilització i valor al client. Aquesta estructura permet organitzar les campanyes de donació, la distribució o la prestació de serveis d’una forma més eficient i eficaç.

En la seva visita a la seu del Banc de Sang i Teixits, la delegació de l’Associació de Donats de Sang de l’Anoia també va visitar les instal·lacions, on va poder comprovar en viu i en directe la seguretat i l’eficàcia d’aquest innovador model.

El Banc de Sang i Teixits

El Banc de Sang i Teixits és l’encarregat de vertebrar el sistema hemoteràpic de tot el territori, prestant un servei de proximitat al donant i al receptor. Els seus principals productes (que suposen més del 60% de la seva activitat) s’elaboren a partir de la sang. Aquesta empresa pública de la Generalitat de Catalunya recol·lecta, fracciona i subministra a clíniques i hospitals públics i privats del territori català components sanguinis concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

També recull i processa sang de cordó umbilical, que se subministra a nivell nacional i internacional. L’any 2010 va esdevenir el segon proveïdor mundial de sang de cordó.

Una tercera línia d’activitat del banc és la de teixits. S’encarrega del processament, la preservació, l’emmagatzematge i la distribució dels teixits i derivats biològics de donants. Els principals productes del banc de teixits són el teixit ocular, l’osteotendinós, l’epitelial, el cardiovascular, l’endocrí i el semen.

A més, des del 2010 el Banc de Sang i Teixits ha desenvolupat el Banc de Llet Materna, que permet subministrar-ne a les unitats de neonatologia en els casos de prematurs extrems que no poden ser alletats per les pròpies mares.