Petits, joves i grans. Noctàmbuls i matiners. Solters, casats i afillats. Esportistes i amants del sofà. Tothom va trobar en el programa de la festa activitats per sortir al carrer a gaudir-ne. Aquest any l’Ajuntament feia un pas endavant i s’implicava directament en el disseny i l’organització de la Festa Major conjuntament amb l’Alzinar.

La celebració va repetir l’esquema que des de fa anys engresca vilatans i vilatanes. I a la vegada va incorporar novetats, començant pel mateix cartell de la festa, obra del jove Raül Aguado, guanyador del concurs convocat pel Consell Municipal de Participació i Convivència.

Entre els plats nous que va servir Santa Magdalena destaquen el concert de la Big Jamboree, amb dos músics masquefins, o un concert de tarda de hip hop i un altre nocturn de música ska, tots dos organitzats pels joves de Masquefa i protagonitzats majoritàriament per grups de la vila. I és que aquesta va ser una Festa Major que va destacar per un major protagonisme de la gent i els grups de casa. Una altra formació local, els Teatrerus, va fer esclatar de riure un Envelat ple de gom a gom amb la representació “Embolic a Cal Ramon”.

Entre les novetats també va destacar l’original gimcana que va fer retrocedir els masquefins i masquefines fins a l’Edat Medieval per ajudar-los a conèixer, d’una manera divertida, la història, la cultura, les tradicions i l’entorn de Masquefa. En la gimcana popular ‘Masquefa, una vila on viure’ hi van participar 63 persones d’edats ben diverses, des dels tres anys fins als 67anys. Dividits en 10 equips van haver de sortejar diverses i variades proves a canvi de recaptar monedes per als camperols per convèncer el senyor feudal que els perdonés el dret a cuixa i els impostos.

Els participants van haver de buscar objectes com forques i escuts, superar originals proves d’equip i respondre preguntes sobre la història, la cultura i les tradicions de Masquefa. La iniciativa s’organitzava en el marc del Projecte Educatiu de Vila (PEV). L’equip guanyador va ser Els Cavallers de la Taula Octogonal, que es va endur una generosa panera. També n’hi va haver per a l’equip més jove (Balumba) i el de més edat (Els Cavallers de Masquefa)

Altres novetats van anar a càrrec dels Pastorets Rock i el DJ Caganer, amb una actuació que s’allargava fins a la matinada, i els Falcons del País del Cava i de Piera, amb una acrobàtica exhibició. També la canalla va gaudir d’una activitat nova, els jocs populars, i s’ho va passar pipa estirant la corda, fer curses de sac o tombant bitlles.

Les noves activitats van conviure amb els actes de ‘tota la vida’. Entre aquests va tornar a destacar la visita, per 64a vegada, de la prestigiosa Cobla Orquestra Montgrins. Els músics de Torroella van treballar de valent, amb la passada, les sardanes, la serenata, el ball de gala, el concert conjunt amb la Coral l’Alzinar, el gran concert de Festa Major i el sarau.

Els masquefins i masquefines també van gaudir de 12 Hores de ràdio al carrer, el sopar de gala, l’ofici, el fabulari, espectacles infantils, la tradicional i multitudinària cercavila, on les colles convidades van participar en una divertida gimcana, el sorollós correfoc, el castell de foc o la 29a mostra de cuina, entre altres. També els esports van ser-hi presents amb els campionats de tennis taula i tir.

L’Ajuntament i l’Alzinar agraeixen la col•laboració de totes aquelles empreses, entitats i vilatans i vilatanes que van fer possible la festa, així com el suport del personal del Consistori, la Policia Local, la Brigada Municipal i Protecció Civil.

La Festa Major també va tenir la seva cara solidària. Així el Grup de Voluntaris de Masquefa va organitzar una tómbola per a recollir fons.

D’altra banda, es van habilitar ordinadors per poder votar on-line i donar suport al CTC, que opta als premis d’accessibilitat d’àmbit estatal Romper Barreras.