Durant tot el mes de març s’organitzaran al municipi diferents propostes lúdiques i reivindicatives adaptades a les restriccions i mesures de seguretat per la Covid-19. Llegeix el manifest institucional del 8M.

El pròxim 8 de març se celebrarà el Dia Internacional de les Dones. Una diada que enguany posa l’accent en com la pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones, i que aposta per a seguir lluitant perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avenços socials que s’han assolit els darrers anys.

Un propòsit plenament compartit per l’Ajuntament de Masquefa, que aquest 2021 se suma de nou al 8M amb l’organització -de la mà del teixit associatiu local- de diferents esdeveniments lúdics i reivindicatius al municipi per a fer extensiu el missatge del Dia Internacional de les Dones a tots els veïns i veïnes.

Una desena de propostes durant tot el mes de març

Si bé l’epicentre de l’activitat del Dia Internacional de la Dona tindrà lloc el pròxim 8 de març, des d’aquesta setmana ja es podrà gaudir de diferents propostes. Des de l’Ajuntament es recorda que per a participar en les diferents activitats caldrà complir en tot moment amb les restriccions i amb les mesures de seguretat vigents per a prevenir el contagi i la propagació de la Covid-19.

La primera d’elles serà el concert “Prenem l’escenari” organitzat pel Casal de Joves el divendres 5 de març, a les 17.30 h, a La Fàbrica Rogelio Rojo, amb la participació de diferents cantautores per a denunciar la falta de presència femenina als escenaris.

L’endemà, dissabte 6 de març, el Complex Esportiu Municipal de Masquefa proposarà una americana femenina de pàdel d’11 a 13 h.

I diumenge 7 de març, l’entitat Constel·lació Lila Associació Feminista de Masquefa impulsarà una passejada feminista i una penjada de llaços. El punt de trobada serà a la plaça de l’Estació a les 10.30 h.

L’Ajuntament presentarà la nova Regidoria d’Igualtat

Dilluns 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’activitat del 8M es concentrarà a la tarda al Casal de Joves. I és que a partir de les 18 h es durà a terme la presentació oficial de la nova Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament, nascuda del nou pacte de govern entre Junts per Masquefa i PSC-CP formalitzat a finals del 2020.

La nova Regidoria d’Igualtat està encapçalada per la regidora Isis Abad, i també compta amb Pilar Irigaray com a delegada. Ambdues, juntament amb l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, seran les encarregades de dur a terme la presentació i la lectura del manifest institucional del 8M. A més, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones pròximament la Regidoria d’Igualtat ha obert un perfil a la xarxa social Instagram, amb el nom d’usuari @ajuntamentdemasquefaigualtat, i pròximament tindrà un espai propi al web www.masquefa.cat.

A continuació, també es presentarà el vídeo i l’exposició del projecte #lesdonesnoensaturemmsqf, que recull imatges i missatges de les dones de Masquefa en commemoració del 8 de març. La mostra es podrà visitar durant tot el mes de març a l’Ajuntament, la Biblioteca Municipal i al Casal de Joves.

Tot plegat, es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de Ràdio Masquefa i La Beguda, al web www.radiomasquefa.com o al 91.6 de l’FM.

En aquest sentit, l’emissora de ràdio municipal també se sumarà a la celebració del Dia Internacional de les Dones amb una entrevista a la regidora d’Igualtat, Isis Abad; a la delegada d’Igualtat, Pilar Irigaray; i a la directora de producció de FibracatTV (nou canal de televisió en clau feminista), Maria Darnell. L’entrevista s’emetrà el dilluns 8 de març a partir de les 18.45 h.

Finalment, del 5 al 8 de març la pèrgola del Centre Tecnològic Comunitari s’il·luminarà de color lila amb motiu del 8M; i durant tot el mes de març la Biblioteca Municipal exposarà una selecció de llibres d’autores de diversos gèneres com la novel·la, poesia, teatre o divulgació, entre d’altres. Els llibres es podran agafar en préstec.

Els centres educatius també se sumen al 8M

Els centres educatius de Masquefa i de La Beguda Alta també participaran enguany del Dia Internacional de les Dones amb diferents propostes:

  • Escola El Turó: en diferents dies es faran activitats puntuals dins de cada aula per a reflexionar sobre aspectes relacionats amb la igualtat de gènere.
  • Escola Vinyes Verdes: aquest curs s’està treballant la coeducació a través de diverses iniciatives per a fer front als estereotips, prejudicis i creences per evitar la discriminació, l’assetjament i la violència relacionada amb el gènere. Així, entorn a la coeducació es realitzaran activitats relacionades amb les diferents etapes, des d’educació infantil fins a cicle superior.
  • Escola Font del Roure: l’eix transversal del curs 2020-2021 és “Dones amb història”. Cada nivell ha triat una dona rellevant per a la història de l’entorn més proper o a nivell mundial. Són dones activistes, científiques, polítiques, governants… Al llarg del curs s’està duent a terme un projecte d’aprenentatge sobre la persona i el seu àmbit. Així, a partir de l’eix “Dones amb història” es faran diverses activitats relacionades a educació infantil, cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior.
  • Institut de Masquefa: durant la setmana a cada una de les matèries, dins de les hores de classe, es faran activitats relacionades amb la dona. El dia 8 de març tot l’alumnat, professors i PAS hauran de portar una peça de roba o algun detall de color lila; i el divendres 12 de març, tot l’alumnat del centre visionarà el manifest elaborat pels alumnes de 4t d’ESO.